Около 80 процента от продукцията ще отива за износ
Винарска изба с капацитет за производство на 1 млн. бутилки вино и преработка на 1000 тона грозде годишно беше открита вчера в землището на с. Огняново, Пазарджишко.
Избата е част от проекта "Беса валей уайнери"/"Огняново уайнери", който започва у нас през 2001 г. със закупуването на 2400 дка земя. От тях 1050 вече са засадени с висококачествени френски сортове грозде, съобщи Александър Канев, мениджър на компанията. Основни акционери в проекта са д-р Карл-Хайнц Хауптман и граф Стефан фон Найперг.
Родът фон Найперг произхожда от графство Найперг в Швайгерн, Германия и се занимава с винопроизводство от 800 години.
В новооткритата изба работят 16 човека на постоянен трудов договор и още 250-260 души биват наемани за летния сезон от близкото село Огняново, каза Канев. Винарната вече има регистрирана търговска марка "Енира", като в близко бъдеще се предвижда регистрацията и на други търговски марки.
80% от продукцията ще бъде за износ в Германия, Австрия, Швейцария, скандинавските страни, Япония, САЩ, Канада, Русия, Украйна, а останалите 20% ще бъдат пласирани на вътрешния пазар.
Досега в проекта са вложени 6,5 млн. евро и до края на 2005 г. ще се инвестират още 0,5 млн. евро. Част от финансирането е по програмата САПАРД, от която вече са вложени 485 хил. евро, а предстои изплащане и на субсидията за новата изба. В кредитирането с отпускане на дългосрочен заем участва и "Райфайзенбанк".
В земите на винарната се отглеждат четири винени сорта грозде - "Мерло", "Каберне Совиньон", "Шираз" и "Петит бардо". В бъдеще винопроизводителите ще опитат и с отглеждането на българските сортове "Мавруд" и "Мелник", но продукцията им ще бъде насочена изцяло за вътрешния пазар, каза фон Найперг. По-нататък може да се изпробва и налагането им на световните пазари, допълни графът. / monitor.bg



