АМБ подпомага фирмите при въвеждане на новото законодателство за сектор "Месо"
Ролята на браншовите организации е да подпомагат връзката между държавната администрация и производителите. Това каза д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България по време на открития днес Втори форум "Български бизнес дни" с тема "Привеждане на българските фирми в съответствие с изискванията и стандартите на ЕС". По време на форума бяха дискутирани проблемите на българските фирми в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Според д-р Чамова, основните проблеми в бранша не са в предприятията, а в неясната и непоследователна политика на държавата в областта. Браншовиците у нас научават от Европейската комисия за промени в нашата нормативна уредба. Удължаването на срока за преструктуриране на предприятията в сектор "Месо" на практика доведе до огромно напрежение в бранша и обезсмисли всички проверки, извършени до сега. По отношение на проверките, от АМБ обявиха, че често директивите на ЕС се приемат твърде буквално от контролните органи, предписанията са разнопосочни, а в българското законодателство липсва текст, според който контролните органи да носят отговорност за направени неправилни предписания.
Като друг основен проблем за месопреработвателните предприятия е липсата на суровина. Българското животновъдство не е в състояние да задоволи нуждите на предприятията, а държавата ограничава вноса. Тази протекционистична политика всъщност не защитава българския производител. Напротив, по този начин се създава "черна борса", създават се предпоставки за внос на месо с неясен произход.
Д-р Чамова каза още, че от големите предприятия в България, които са в областта на месопреработването, 91 са изградени със средства по програма САПАРД. Техническото им оборудване е на европейско ниво, като дори в много случаи е по-добро. Официално заетите в този бранш са 106 хил. души.