Фермата в Крушовица е от най-големите ферми за охлюви в България
В плевенското село Крушовица се намира една от най-големите ферми за охлюви в България. Стопанството е разположено на 40 дка площ. Амбициите на стопаните Станчо Тотов и Огнян Кировски са догодина декарите да станат 60. За приетите стандарти това е голяма ферма.
За да получат необходимата информация за този бизнес, двамата правят няколкомесечно проучване и попадат на малка ферма във Франция. Огнян Кировски заминава на обучение и така осъществява първите контакти. "Тогава взехме окончателно решение, че си струва да опитаме. Преди фирмата ни произвеждаше макаронени изделия, но с влизането в ЕС това ще бъде все по-труден бизнес. Затова решихме, че е добре по-отрано да се преориентираме", разказва Тотов.
След проучването, двамата намират подходящо място. Правят бърз ремонт на едно от помещенията и го пригаждат за зала за репродукти (родители). "Първата година си беше по-скоро опитна, но се справихме и всъщност сега сами си отглеждаме родителите за следващата година. Така сме затворили целия цикъл", обясняват стопаните. Първоначално, започнали да развиват дейността си на 2 дка площ, през 2004 г. увеличават парковете.
Сега фермерите изнасят живи охлюви за Франция. Казват, че пазар за подобна продукция в България няма. Веднъж направили опит да внесат полуфабрикати, които по принцип добре се продават във Франция, но очакванията им за местен интерес към тези продукти, не се оправдали напълно. Отзивите от добивите за миналата година са добри. Качеството също. Освен месото и размерът, важна е и черупката. Когато охлювът изпадне в стрес, той се блокира и в този етап от растежа му черупката става на бразди и не е гладка. А един от традиционните начини на предлагане на охлюви по ресторантите е "По Бургундски. Месото се отделя от черупката, измива се, бланшира се и се връща вътре. Намазва се с масло и се сервира.
Досега стопаните не са реализирали печалба от този бизнес, но тенденцията е да стане. Според тях, един такъв бизнес, развиващ се на няколко декара площ, може да се изхранва четиричленно семейство. Трябва обаче търпение, защото първите икономически резултати идват едва след третата година.