В продължение на близо 40 години по български лиценз, се произвежда кисело мляко в повече от 16 различни страни, сред които Япония, Германия, Швейцария, Холандия, Кипър, Финландия, Филипините, Франция, Австрия.
Доколко качествено е днес българското кисело мляко?
По-възрастните българи с право твърдят, че на нашия пазар все по-трудно се намира натурално българско кисело мляко, въпреки надписите по атрактивните опаковки. Факт е, че това, което се продава в магазините, отдавна престана да се разваля. Според учени от Лабораторията по микробна генетика на Института по микробиология на БАН това се дължи на променените закваски, например с по-честото изполване на стрептококови закваски, съобщава специализираният научен център за информация "Демокрит". От една страна, увеличаването на дълготрайността на киселото мляко е полезно ново качество за производители, търговци и потребители. От друга страна обаче, се отдалечаваме все повече от класическото българско кисело мляко, от традиционния му вкус, твърдят микробиолозите. Затова препоръката им е да не се търси само търговския ефект, а да се мисли и за биологията и намирането на нови продукти, които са близки до естествените.
Учените не оспорват разработването на нови закваски. Напротив, те са доказали допълнителни качества, благоприятстващи човешкото здраве. Когато се говори за традиционно българско кисело мляко обаче, трябва да се използват подходящи лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, защото живите лактобацили по естествен път запазват организма ни от нежеланата микрофлора в човека. Добавянето на сухо мляко не вреди на закваските и потребителят не бива да се притеснява, твърдят микробиолози. Но уточняват, че в натуралните млека има продукти, които при някои хора не могат да се разграждат. Ето защо могат да се добавят други лактобацили към естествената закваска без да се изменя съществено продукта, но да му се придадат нови вкусови и профилактични качества. Това се постига при тясно сътрудничество с технолози, диетолози и дори с лекари.
Разработването на такова ново мляко е с много дълъг път. Тръгва се от лаборатории, минава се през производствените щамове на фирмите, произвеждащи закваски, и се стига до нов продук с положителни качества за човека. Проучва се какви видове лактoбацилус булгарикус могат да се изолират и как най-лесно, бързо и надеждно тези щамове могат да се сравнят с известните и да бъдат паспортизирани.
Фирма "Ел Би Булгарикум", която у нас е наследник на оригиналната технология и собственик на патента за производство на закваски за оригинално българско кисело мляко.
В продължение на близо 40 години по български лиценз, се произвежда кисело мляко в повече от 16 различни страни, сред които Япония, Германия, Швейцария, Холандия, Кипър, Финландия, Филипините, Франция, Австрия. През 1967 г. е сключен първият лицензионен договор за производство на оригинално българско кисело мляко в Германия. От юли 2003 г. е най-новият лицензионен договор с компания от Република Корея. Чуждестранните партньори на дружеството са фирми с дългогодишни традиции в производството и продажбата на мляко и млечни продукти с водещи пазарни позиции в съответните страни. Най-голямо е разнообразието на млечните продукти, които се правят по лиценз на "Ел Би Булгарикум" в Япония.
Дружеството притежава значителна по обем интелектуална собственост в областта на млечната индустрия: 11 патента за български млечни продукти; 45 продуктови търговски марки, регистрирани в България; 1 фирмена търговска марка, регистрирана в 25-те страни членки на Европейския съюз и в още 9 страни; 6 наименования за произход. Интелектуалната собственост на фирмата включва и уникална колекция от над 900 млечнокисели бактерии и бифидобактерии, изолирани от екологично чисти райони на страната и повече от 100 комбинации на закваски за млечнокисели продукти. Колекцията се съхранява в Центъра за научно-изследователска дейност, където през последните 10 г. се разработват ново поколение закваски и формули за здравословни храни.
Разработките на изследователите се внедряват в двете производствени поделения на дружеството в София специализирано в свежи и лиофилизирани продукти и във Видин в трайни млечни продукти. Качеството на произвежданите продукти се гарантира с всекидневен контрол от квалифицирани специалисти в една от най-добре оборудваните лаборатории в страната.
"Ел Би Булгарикум" е лидер в експорта на български млечни продукти. Продуктите с търговска марка «LB Bulgaricum" се продават и са добре познати на потребителите в Европа, Америка, Австралия, Азия и Близкия Изток. Компанията предлага 7 вида различни закваски, които се произвеждат по съвременни високоефективни технологии и са с гарантирано качество за българско кисело мляко, за млечнокисели продукти, за пробиотични продукти, бяло саламурено сирене, меки и европейски сирена, за кашкавал, сметана и масло. В асортиментната листа на "Ел Би Булгарикум" са включени повече от 50 асортимента свежи, трайни и сухи млечни продукти (храни на здравето)./monitor.bg



