1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Агроарена 2024 Байер събра земеделци в село Сенокос

Агроарена 2024 Байер събра земеделци в село Сенокос

Нови възможности, за да защитите инвестициите си

Байер събра земеделци на открит полски ден на обработваемите площи на Земеделската кооперация „Вихър“ в село Сенокос. Целта на мащабната демонстрация е да се види, че съчетанието между добра генетика и перфектна растителна защита дава добри резултати.

Основното мероприятие при пшеница преди сеитба е обеззаразяване на семената с БАРИТОН® СУПЕР 97,5 ФС, трикомпонентен обеззаразител, най-използваният от земеделските производители през 2023 г., подчерта Радослав Михалев, регионален мениджър за Североизточна България. БАРИТОН® СУПЕР 97,5 ФС е широкоспектърен, контактен и системен фунгицид, съдържащ активни вещества с различен механизъм на действие, като унищожава спорите на болестите, пренасяни по семенната обвивка и вътре в тях.

bayer

За първо фунгицидно пръскане е избран Солигор®. След него 25 дни по-късно на един от парцелите са приложени новите продукти на немската компания, а именно Инпут® и Аскра® Експро, а на друг - Каюнис®.

В момента пшеницата е в невероятно добро състояние, няма болести по нея, ръководството на земеделската кооперация очаква изключително добри резултати.

bayer

Плевелната растителност е елиминирана с новия продукт на Байер – Хусар® Клас, който вече има много последователи. Това е селективен, системен хербицид от групата на ALS инхибиторите. Попаднал върху плевелите, продуктът се абсорбира бързо от листата, веднага спира растежа и развитието им и ги унищожава напълно до 4-6 седмици след пръскане.

bayer

Силен акцент на полето Байер постави върху актуалните за района на Североизточна България хибриди DEKALB®, позиционирани в средно ранната група по зрелост.

„През настоящия сезон сме свидетели на доста студена пролет, в която могат да се видят предимствата на генетиката, а именно изключителната им толерантност към ниските пролетни температури, което благоприятства развитието на посевите царевица без стрес. Сред предимствата на царевичните растения от продуктовата листа на компанията е бързият инициален старт.

В царевица е приложена най-добрата технология на Байер - Мерлин® Флекс, последван от Капрено®. Ефектът ясно личи и показва силата на тези два продукта, когато работят в симбиоза. Мерлин® Флекс е фотостабилен и след всеки паднал дъжд се реактивира, резултатът е поле, чисто от плевели. Това е и причината да е предпочитан от професионалните земеделски стопани, които отглеждат царевица.

Следващото третиране на царевицата е с Капрено® в доза 25 мл/дка. Комбинацията от двата продукта е гаранция за високи добиви.

В производствен парцел земеделците наблюдаваха развитието на слънчоглед от марка DEKALB®. DK Хъдсън е ранен хибрид, толерантен на раси синя китка от А до F. Притежава високо ниво на толерантност към високи температури и засушаване. DK Хъдсън е Експрес толерантен. Потенциалът му за масленост е между 48% и 49%.

bayer

DK Еленис е средно ранен хибрид, с висок добивен потенциал. Толерантен е на раси синя китка от А до F. DK 1018 също е средно ранен хибрид с много висока масленост - 50%. Този хибрид дава високи добиви, независимо от условията на отглеждане. Подходящ е за отглеждане и при риск от засушаване. Изключително лесен е за жътва.

На полето бяха позиционирани два нови хибрида - DK Вивалди и DK Мегаполис. През новата кампания Байер ще предложи и хибрида DK 1015.

bayer

Основно предимство на слънчогледовите хибриди DEKALB® е високата толерантност към засушаване и високи температури, висок потенциал за добив и устойчивост на икономически важни болести, както и толерантността на синя китка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.