1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Без череши в района на Кюстендил заради невиждано бедствие от 25 години

Без череши в района на Кюстендил заради невиждано бедствие от 25 години

При овошките загубата на един сезон води до ефекти върху следващите няколко години

Черешовата реколта в Кюстендилско – почти напълно унищожена от пролетните мразове

Стари овощари разказват, че от 25 години не е имало подобно бедствие – тази пролет почти 100% от черешовата реколта в Кюстендилския регион е унищожена от късните пролетни слани. И не само тук – подобна е ситуацията в почти цялата страна.

При другите овощни видове положението също е тежко, макар и малко по-добро. При ябълките и сливите може да се открият единични плодове, но при черешите – както се вижда по дърветата, които по това време трябваше да са в пълно плододаване – няма нито един завръз. Това ясно показва силата на измръзването, което настъпи на 8 и 9 април.

Ще има ли българска череша тази година?

Вероятно – не. Българската, включително и прочутата Кюстендилска череша, тази година едва ли ще се появи по пазарите. Ситуацията е аналогична и в други страни – Македония, Южна Гърция и Турция също пострадаха. А именно Турция е сред най-големите производители на череши в света.

Как ще се отрази това на дърветата?

Липсата на плододаване ще доведе до пренасочване на енергията към вегетативния растеж – дърветата ще започнат да „избуяват“. При ябълката и крушата ще се заложат прекомерно много плодни пъпки за догодина, което може да доведе до нередовно плододаване в бъдеще, заяви проф. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на ИЗ – Кюстендил.

При черешата се очаква силен прираст, който трябва да бъде овладян. Затова специалистите съветват стопаните да не се отказват от грижите за градините си, но да ги адаптират – да ограничат обработките и торенето, особено при липсата на плод. При насаждения с поливна система е важно да се внимава с поливките, защото прекомерната влага допълнително стимулира растежа.

Грижата сега трябва да бъде щадяща, насочена към запазване на здравословното състояние на листната маса. Защото само след месец-два започва залагането на плодните пъпки за следващата година – около 20 юли.

Да не прекъсваме цикъла на грижи

Овощарството е дългосрочен процес. За разлика от едногодишните култури, при които загубата на реколта е временно поражение, при овошките загубата на един сезон води до ефекти върху следващите няколко години. Ако прекъснем цикъла на грижи, дърветата ще имат нужда от 3–4 години, за да влязат отново в нормален ритъм на плододаване.

Растителната защита също не бива да се пренебрегва – болести и вредители не чакат по-добри времена. Ако сега не се поддържа здравето на дърветата, догодина също няма да има какво да берем.

Цените и пазарът – какво да очакваме?

Цените вече тръгнаха от 20 лева за килограм череши. Вероятно ще паднат до около 10 лева, но продукцията, която ще се предлага, няма да бъде стокова. В някои по-защитени места – котловини, или малки семейни градини – ще има по някоя череша, но това няма да спаси пазара.

„При температури под -2,2°C спасение няма“, сподели Проф. Димитър Домозетов, овощар и бивш директор на ИЗ - Кюстендил. „Индивидуално измръзване – в едно дърво има два плода, в друго – нищо. Никога не съм виждал такова нещо в моите 76 години.“

Какво следва?

Сега е моментът МЗХ и отговорните институции да окажат помощ – навременна, не след месец. Защото в овощарството няма пауза – грижите са постоянни, и ако искаме да има българска череша догодина, трябва да започнем да я подготвяме още отсега, призовава проф. Домозетов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.