Преодоляване на стреса, по-високи добиви и по-добро качество на гроздето
Центърът за научни изследвания при Аграрен университет, гр. Пловдив изпълни внедрителски договор за полеви изпитания относно прилагането на органичния тор ХуматРост върху растежа и продуктивността при плододаващи лозя.
За обект на изследването беше използван сортът Мерло, засаден през 2013 г. в учебната и експериментална база на катедрата по Лозарство и Овощарство край с. Брестник, община Родопи.
Експерименталната работа имаше за цел да покаже ефекта от приложението, като се проследят резултатите при третиране в концентрации от 0,200 до 0,400 мл/дка при плододаващи насаждения.
За постигане на тази цел бяха проследени следните показатели:
1. Динамика в растежа на летораслите
2. Добив и качество на гроздето
3. Биохимичен състав на пръчките
4. Студоустойчивост на зимните очи
ХуматРост е в течно състояние, с тъмнокафяв цвят, концентрат, наситен разтвор на органични вещества с високо съдържание на хуминови и фулвинови киселини, въглеводороди, микроелементи и аминокиселини, и наличие на полезна за растението бактериална микрофлора.
Важно за практиката е да се подчертае, че приложението на ХуматРост създава условия на лозовото растение да преодолее стреса от ниската почвена и атмосферна влага и да формира добив, маса и форма на грозда, типични за сорта Мерло.
Изводът от получените резултати е, че ХуматРост повлиява положително и наличието на стрес, причинен от застудяване и суша през вегетационния период.

От технологична гледна точка третирането с ХуматРост води освен до повишаване на добивите, така и до запазване на сравнително балансирани захари и киселини. Те са в пряка корелация помежду си, както при бурната, така и при тихата ферментация на гроздовата мъст.
Препоръчвам прилагането на органичния течен тор ХуматРост при засаждане на лозовите масиви и по време на вегетация, а резултатите няма да закъснеят.
Автор: Доц. д-р Боян Сталев, Факултет по лозаро-градинарство, Катедра „Лозарство и Овощарство“ - Аграрен университет, Пловдив
