1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Илия Проданов: Защо да нямаме български еврокомисар по земеделие?

Илия Проданов: Защо да нямаме български еврокомисар по земеделие?

Новият земеделски министър да има възможността сам да подбере екипа си, препоръчва председателят на УС на НАЗ

„Пазарите и цените на зърно зависят от геополитическата обстановка, надяваме се да реализираме реколтата максимално бързо и на нормални цени$, заяви за АГРО ТВ Илия Проданов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, при откриването на жътвената кампания край село Златитрап.

„Надяваме се да спре движението на цените на суровините и на машините, за да планираме спокойно следващата кампания и да имаме бизнес план поне за три години напред. Но в момента това е невъзможно.“

По думите на Проданов, почти няма останало зърно от предходната реколта. Относно цената на пшеницата към момента – тя е 400 лв. на пристанище, а разходите са около 200 лв. на декар, плюс рентата.

Относно Кампания 2024 нямаме притеснения, ще се справим до края на месеца, спокоен е Проданов.

Председателят на НАЗ се надява на чуваемост от новия земеделски министър и оперативност при решаването на проблемите.

„Също така е много важно да може сам да подбере екипа си, защото невъзможността да избираш екипа си е най-големият бич за всеки министър“, категоричен е Проданов. А във връзка с избора на нова Европейска комисия, той смята, че България може да има самочувствието да излъчи еврокомисар по земеделие. „Защо не, ние сме аграрна страна - нашите политици да си влязат в ролята, за да се случи това“, препоръчва Проданов.

Материал на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.