Гроздето е качествено, с висока захарност
Суша, измръзвания и градушки
Гроздоберният сезон тази година започна под знака на екстремни климатични условия. „За съжаление, тази година природата нанесе доста поражения на лозята“, заяви инж. Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. „Имаше измръзвания в края на април, след това градушки, а през юли и август сушата остави отпечатъка си.“
Надежда в някои региони
Въпреки неблагоприятните условия, някои региони се справят по-добре. „Гроздето е качествено, с висока захарност. Там ще се получат хубави вина“, уточнява инж. Коев. За други обаче добивът ще е минимален, а някои стопани ще приберат практически нулеви количества.
Пожарите и водният стрес застрашават лозята
Големи пожари в районите на Виноградец и Сунгурларе засегнаха лозови масиви, а водният стрес намали обема на гроздето и съдържанието на сок в него. „За стопаните тези площи са значими, но далеч не са в мащабите на огромните пожари в Южна Франция“, обяснява експертът.
Местните сортове – ключ към устойчивостта
Традиционните български сортове, като Мерло, Гъмза, Димят, Тамянка и Мелник 55, остават най-добре адаптирани към климатичните условия. „Младите производители трябва да инвестират именно в тях, а не да се опитват да вкарат масово Каберне или Шардоне“, подчертава експертът.
Международно признание за българското вино
Българското вино продължава да печели международни отличия. „През 2023–2024 година нашите вина спечелиха над 150 златни медала на международни конкурси. Чуждестранни инвеститори избират да дойдат тук, защото тероарът и почвата са отлични“, коментира инж. Коев.
Контролът и безопасността на производството
Увеличението на цените за физико-химични и микробиологични анализи се обяснява с реалните разходи за държавните лаборатории. „Анализите се правят за нуждите на контрола. Производителите не плащат за всяко вино, което отива в магазините, но трябва да има стойност при проверка“, уточнява експертът.
Домашното производство и законовите промени
Недобросъвестните практики при домашното производство остават предизвикателство. Министерството на земеделието обмисля промени, но засега предложенията за намаляване на количеството домашно производство бяха отхвърлени. Вместо това се планира диалог с традиционните производители за баланс между контрол и запазване на винените традиции.