В Елзас и Шампан реколтата започна най-рано в историята, а в Бургундия и Бордо лозарите отчитат тенденция към трайно по-ранно прибиране заради горещите вълни
Тази година гроздоберът започна необичайно рано в няколко френски региона, силно засегнати от климатичните промени и горещите вълни, съобщава Франс прес.
„През последните 30 години сме изтеглили с почти две седмици по-рано прибирането на реколтата, а в години като тази може да достигне и до 20 дни“, обяснява Бернар Фарж, президент на Националната конфедерация на производителите на вина и спиртни напитки с контролиран произход (CNIV).
Елзас: най-ранният старт досега
В региона Елзас гроздоберът никога досега не е започвал толкова рано. Реколтата от креман стартира във вторник – с 10 дни по-рано в сравнение с 2024 г., отчита Асоциацията на лозарите от Елзас (AVA).
Някои производители дори поискаха специално разрешение от Националния институт за произход и качество (INAO), за да започнат още по-рано.
Шампан: промяна в традицията
В Шампан гроздоберът започна в четвъртък, а на места дори и преди официалната дата.
„Наистина е рано. Преди очаквахме средата на септември или началото на октомври“, припомня Бертран Дояр от Асоциацията на лозарите в региона.
Климатичните промени водят до по-бързо натрупване на захари и киселинност в гроздето, което пряко влияе на качеството на бъдещото вино.
Бургундия: новата „норма“
В Бургундия ситуацията е различна. „Това изобщо не е рекорд“, посочва Лоран Делоне от BIVB.
Според него събирането на реколтата от креман през август вече се превръща в норма. Рекордът в региона е поставен през 2003 г., когато гроздоберът започва около 15 август.
Прибирането на „тихите вина“ ще стартира около 25–26 август за белите сортове и 27–28 август за червените.
Историческите данни от Хосписите в Бон показват, че от Средновековието до 1987 г. гроздоберът е бил средно около 28 септември. Оттогава е изтеглен с близо 2 седмици и половина.
Южна Франция: разнородна картина
-
Божоле: реколтата започва по-рано, но датите варират всяка година, обяснява Жан-Марк Лафон.
-
Бордо: първата резитба за креман вече се състоя, а Междупрофесионалният съвет (CIVB) очаква гроздоберът да започне около 10 септември – с 10–15 дни по-рано, отколкото преди 40 години.
-
Сомюр (Лоара): реколтата от Crémant de Loire започна три седмици по-рано спрямо 2024 г.
-
Нант: се очаква изключително ранна година, сравнима с 2003 или 2022 г., според Франсоа Робен от Винарската федерация. „Днес можем да говорим повече за изменението на климата, отколкото за глобалното затопляне“, подчертава той.
-
Од (Окситания): гроздоберът започна с шест дни по-рано от планираното заради горещата вълна. „Жегата стресира сортовете грозде и ускори зреенето им“, казва Александър Те от Федерацията на независимите лозари.
-
Прованс: в най-ранните райони гроздоберът стартира още на 12 август. „Всичко започна по-рано още от пролетта, след меката зима“, обяснява винопроизводителят Жулиен Кенел.