1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нека новият сезон за рапицата да стартира с избор на най-устойчивите и пластични рапични хибриди на българския пазар от Байер

Нека новият сезон за рапицата да стартира с избор на най-устойчивите и пластични рапични хибриди на българския пазар от Байер

Рапичните семена на хибридите DEKALB® през сезон 2024 се предлагат с третиране в два варианта

Рапицата е сред основните маслодайни култури в Бълга­рия с изключително важно сто­панско значение за страната. Дълбоката ѝ и бързоразвива­ща се коренова система подо­брява структурата на почвата, нейната аерация и водопропу­скливост. Зимната маслодайна рапица се отличава с висок противоерозионен ефект като изключително много подобря­ва и фитосанитарното състоя­ние на почвата (има по-малък натиск от почвени патогени след нея) – например, нама­лява поражението от кореново гниене при пшеницата. Кул­турата е изключително важен участник в сеитбооборота и важен предшественик на жит­ни култури. Пшеница, засята след рапица, изпитва по-ма­лък стрес при силни стресови фактори, развива се много по-добре (има по-добра биометрия) и дава по-висок до­бив.

Друго важно предимство на рапицата е, че когато е използвана като междинна култура, тя ос­вобождава най-рано площите и ги оставя чисти от плевели за следващите култури. Рапи­цата може да се използва как­то за зелено торене (оризища), така и за зелен фураж с висока хранителна стойност. Не на по­следно място, рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар могат да се получат до 10 кг мед.

Освен огромното си сто­панско значение и приложе­ние, рапицата е рентабилна култура и води до повишаване на ефективността от използването на единица площ. Цената на културата на международните пазари продължава да бъде ат­рактивна, което я прави една от най-рентабилните култури за всяко едно земеделско сто­панство.

Ние от Байер предлагаме най-устойчивите и пластични рапични хибриди на българ­ския пазар. Нашите хибри­ди DEKALB® се отличават с изключителна адаптивност, устойчивост на ниски темпера­тури и двойна толерантност на фома (полигенна резистентност и ген Rlm7) от самото на­чало до края на вегетацията. Друга характерна особеност на хибридите DEKALB® е устойчивостта на разпукване на шушулките, която е свърза­на с високите добивни резул­тати и гъвкавостта при жътва. Благодарение на отличните си агрономически характеристи­ки, хибридите DEKALB® оси­гуряват много добър добив с отлично маслено съдържание дори и при по-нисък брой ре­колтирани растения на квадра­тен метър.

Рапичните семена на хи­бридите DEKALB® през сезон 2024 се предлагат с третиране в два варианта:

- С фунгицида на Байер Сценик® Голд. Про­дуктът съдържа две активни вещества за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури, като алтернария (Alternaria), фома (Phoma) или кореново гниене (Rhizoctonia). Третираните със Сценик® Голд семена поник­ват по-добре и по-бързо*. Сце­ник® Голд сигурна защита за Вашите семена от самото начало!

 

Декалб

- С АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТ - иновативен системен ком­плекс за защита на рапични­те семена и младите рапични растения от ключови ранни бо­лести и неприятели. Комбини­раното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик® Голд и инсектицид Бутео® Старт осигурява за­щита на посева от пропадане в резултат на продължителна суша след сеитба (защита от почвени патогени и неприяте­ли), както и бързо поникване и последващо първоначално развитие с максимална защи­та за разкриване на пълния добивен потенциал на хибри­дите DEKALB®.

 

рапица-байер

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.