От Ковид до геополитика – секторът на оранжерийните зеленчуци се бори за оцеляване
Климатични аномалии, липса на надеждно напояване, растящи цени на енергоносителите и пазарна несигурност, породена от геополитическите сътресения – поредната предизвикателна година за земеделците в България. „Едва оцеляваме, положението е критично“, признават производители.
Особено тежко е за оранжерийния сектор, който още от COVID-пандемията насам преживява сериозни сътресения, казва Марин Генуров – новият председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.
Поемането на поста: между колебанието и отговорността
Марин Генуров застава начело на асоциацията през април 2025 г. По думите му решението не е било леко: „Първоначално се колебаех. Това е голяма отговорност – става въпрос за организация с дългогодишна история, която обединява утвърдени производители. Да защитаваш техните интереси е сериозно предизвикателство.“
Още преди официалния избор Генуров работи рамо до рамо с предишното ръководство, което му позволява да навлезе в проблемите и да поеме плавно новия мандат.
На трапезата – домати от чужбина
Въпреки че оранжериите би трябвало да осигуряват български зеленчуци целогодишно, през зимата щандовете са пълни с внос.
„През есенно-зимния сезон българската продукция почти отсъства. Отглеждат се само студоустойчиви култури, които не изискват отопление – предимно листни зеленчуци. Причината е проста – високата цена на енергията“, казва Генуров.
Зимното производство – икономически капан
Проблемът с цените на енергоносителите не е нов, но се изостря след войната в Украйна. Разходите за отопление правят зимното производство все по-нерентабилно.
„Много производители предпочитат да не засаждат зимата. Доматите, например, няма как да излязат през февруари или март – така реколтата се измества към по-късните месеци, а това значи загуба на пазар и доход“, допълва той.
Геотермалната енергия – шанс, но скъпо решение
Съществуват устойчиви варианти за отопление, като геотермалната енергия, но инвестицията е висока.
„Трябва да има програми, които да помагат за внедряване на алтернативни енергоизточници. Има интерес, но началната цена е пречка“, подчертава Генуров.
Асоциацията вече работи с Българската асоциация за геотермална енергия по възможни проекти и кандидатстване по новата Обща селскостопанска политика на ЕС.
Политика срещу пазар
Изказването на бивш земеделски министър, че „ако не сте конкурентоспособни през зимата – просто не отглеждайте зеленчуци“, провокира бранша.
„Това трябва да реши пазарът, а не администрацията. Ако следваме тази логика, трябва да затворим стоманеностъклените оранжерии, които са създадени именно за зимно отопляемо производство“, казва Генуров.
България и Европа – неравна надпревара
„Испания има огромни площи полиетиленови оранжерии, които не са толкова високотехнологични. Холандия е лидер в иновациите и получава значителна държавна подкрепа. Ние сме все още в тяхната сянка“, обобщава той.
Технологии: от роботи до скенери за вредители
„В Европа отдавна са решили проблема с недостига на работна ръка – автоматизация, роботизация, биологична борба. Роботи прибират реколтата, скенери засичат вредители и пращат сигнал на специалистите. Човекът взема окончателното решение, но с подкрепата на работеща технология. При нас агрономът често е сам – срещу времето и сметките.“
Светлина – от слънцето и от лампи
„В страни с малко слънчеви дни се използва изкуствено осветление – скъпо, но ефективно. При нас има слънце, но липсва евтина енергия, за да приложим този модел“, обяснява Генуров.
Газови схеми и капани
„Енергията е най-големият ни разход. Миналата година предложихме да купуваме газ през лятото, когато е по-евтин, и да го ползваме зимата. Срещи, писма – без резултат. Освен цената, има и условие да заявиш предварително количество. Ако не го използваш – глоба, ако надвишиш – плащаш повече. А как да предвидиш времето три месеца напред?“
Подкрепа „на думи“
„Да, казват, че сме приоритетен сектор, но реалната подкрепа е ограничена – обвързана помощ, понякога de minimis с тавани, които блокират за години. Сега чакаме отговор за помощ заради сушата и проблемите с напояването.“
Нелегален внос и ценови сривове
Вносът на евтина стока, особено от трети страни, сваля цените и удря българските производители. „При добра цена на борсата вносителите заливат пазара, след седмица цените падат. Законът за агрохранителната верига не обхваща тържищата и борсите – там проблемът е най-голям“, казва експертът.
Нелоялна конкуренция вътре в страната
„Регистрирани производители могат да продават на борсите без касов апарат. Някои с минимални площи уж отглеждат цяла гама плодове и зеленчуци, дори банани. Това е врата за сивата икономика. Новите промени в закона ограничават практиката, но предстои да видим ефекта.“
Амбиции и бъдеще
„Целта е по-добра законодателна среда, устойчиви условия и справедливо разпределение на добавената стойност. Фокусът е върху всички производители, не само членовете на асоциацията.“

Защо да изберем българското
„Купувам български зеленчуци и почивам по българското Черноморие – вярвам в местните инвеститори. Вкусът е различен. В Испания, например, често отглеждат в оранжерии върху скала, с минимална почва – вкусът е друг.“