1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Открит полски ден на Сембодиа Семена в с. Трилистник

Открит полски ден на Сембодиа Семена в с. Трилистник

Комплексни решения - от високодобивна селекция до продукти за подхранване на растенията

Сембодиа Семена събра земеделци на открит полски ден в с. Трилистник, на който показа утвърдени и нови сортове пшеница на обработваемите полета на земеделците баща и син - Ботьо и Иван Керин.

Бяха представени 10 сорта пшеници. Въпреки трудните условия през годината и въпреки късната сеитба те се развиват отлично. „Доста се забавихме и със сеитбата, и с торенето. Единствено успяхме да влезем в норма преди сеитбата с 24 кг/дка NPK 10.26.26 + 2S от портфолиото на Сембодиа. Първото азотно торене беше в средата на февруари, съответно 12 кг/дка амониева селитра, а второто - в средата на март с 15 кг/дка. Заедно с хербицидите внесохме аминокиселини, а седмица след това топ предложението на Сембодиа - биостимулантът с хуминови и фулвинови киселини от Леонардит - Диана в доза 200 мл/дка. Диана повишава почвеното плодородие, стимулира работата на кореновата система и подобрява ефекта от използваните минерални торове“, разказа домакинът на презентацията Иван Керин. С първия фунгицид е внесен Микроплант Мед+Цинк+Манган, с високо съдържание на хранителните елементи и аминокиселини, а след това и Кристафол-Н, който компенсира липсата на последното азотно торене.

sembodia

Иван Керин

Сембодиа се развива успешно в няколко направления, едното от които е пазарът на семена, подчерта Йоан Неков, съуправител на Сембодиа Семена и обясни, че работят с различни семенарски италиански и френски селекционни къщи. Предлага семена за пълен сеитбооборот на зърнопроизводителите, в т.ч. пшеница, ечемик, тритикале, рапица, царевица, слънчоглед, сорго, люцерна и др.

Най-новото попълнение в портфолиото при житни култури е сортът пшеница Рубиско. „Това е сорт мека пшеница, който в годините е показал своето постоянство, покривал е и продължава да покрива нуждите на фермерите в цяла Европа. Високопродуктивен и стабилен през годините“, подчерта Божана Гандева, съуправител на Сембодиа Семена. Рубиско е в топ 10 на най-възпроизвежданите сортове в селекцията на R.A.G.T. Формира ниски до средно високи растения, с изключително силно и здраво стъбло, което не поляга. Лесен за жътва. Препоръчва се и за стопанства с биологично производство, където третирането с химически препарати е забранено. Това е доказателство, че притежава изключителен фитосанитарен профил. Силно адаптивен е и еднакво добре се държи на богати и плодородни почви, както и на високи планински терени, където почвите са бедни на хранителни вещества, а температурите са ниски. Рубиско формира дълги и твърди осили - естествена бариера към дивите животни. Сортът е супер пластичен и адаптивен. Устойчив е към нападение от оранжево житно комарче (sitodiplosis mosellana). Неалтернативен тип е. Изисква сеитба в оптималните за района срокове с норма 450-500 зърна/m².

Гостите на открития ден в Трилистник бяха впечатлени и от новия сорт Джорджоне, който е в групата на премиум пшениците. Мека пшеница с широка адаптивност към различни условия на отглеждане и добра толерантност към фузариум. Формира издължен осилест клас. Съчетава добивност с отлично качество на зърното.

Не остана незабелязан и сортът Каронте. Изключително адаптивен, позициониран в ранната група, мека пшеница високодобивна, която Сембодиа Семена предлага за четвърта година у нас - фаворит на много земеделци. Един от тях е Йосиф Делгянски, който е харесал и сорта Катуло. Каронте притежава дълъг, красив клас, който при правилно изведена технология може да изхрани над 55-60 зърна с висок хектолитър. „Още в годината, в която стартирахме нашата семенарска дейност, сортът попадна редом с най-добрите пшеници, които се сеят в България, в челните места по добив“, допълни Божана Гандева.

Каронте е пластичен с добра поносимост на температурен и хидратен стрес. Силно брати и затова посевната норма не трябва да надвишава 400 кълняеми семена при сеитба в оптималните за района срокове. При по-късна сеитба нормата следва да се завиши с 10 до 20% в зависимост от условията.

При твърдите пшеници, освен добре познатият за компанията сорт Зетае, на полето бяха представени 2 нови сорта - Фарах и Назарено. Средно ранни твърди пшеници, които тепърва ще се борят за своето място на пазара.

Другото направление, в което се развива компанията, е експертизата и продуктовата гама за цялостно изхранване на растенията. Във връзка с това от миналата година компанията подобри услугата по почвени анализи, закупувайки скенери - американска технология, с която се сканират полетата и се измерва електропроводимостта на почвата. Изкуствен интелект определя от къде да се вземат почвени проби. На база на резултатите от лабораторните анализи се изготвят карти на полетата, илюстриращи до 14 показателя - хранителни вещества, pН на почвата, органично вещество и др. Благодарение на това се определя следващата стъпка, а именно – избор на правилния тор, приложен в точното време по точния начин. „Не е оправдано да хвърляш торове без да знаеш какво има в почвата, затова и философията ни е да имаме най-богато портфолио торове, за да дадем адекватно и конкретно решение, а не „панацея“, която работи за всички култури и всякакви условия. Затова портфолиото на Сембодиа включва над 100 вида торове“, посочи Йоан Неков.

Тази пролет Сембодиа откри специализиран терминал за торове в Девня, близо до пристанище Варна, където ще може да обогатява торове с различни инхибитори и/или мобилизатори, биостимуланти с цел да ги прави по-ефективни и екологични. Другата услуга, която може да извършват в терминала, е приготвяне на торове по поръчка. С новата марка NitroTec® Сембодиа ще предлага карбамид, ASN, AS и други азотни торове, третирани с инхибитори от BASF, с цел отдаването и използването на азот от растенията да бъде по-умно, по-завършено, да няма загуби от изпарения, от измиване в почвата и с по-малко активно вещество да се постигат по-добри добиви. Това се прави и предвид директивите на ЕС за намаляване на торовите норми, както и все по-предизвикателните климатични условия.

Втората нова продуктова линия от Сембодиа - SemPhos, ще предлага комплексни торове, чрез които да се избегне блокирането на фосфора в почвата. Блокирането на фосфора е проблем, а третирайки продуктите с определени мобилизатори, той остава свободен за растенията.

„Старателно следим световните тенденции в генетиката и в храненето на културите, внимателно подбираме партньорите, с които работим и продуктите, които предлагаме. Това ни позволява да осигуряваме оптимални добиви и качество от всяка отглеждана култура в България, оперирайки с качество, цена и срок на доставка“, единодушни са Кирил Янчев, регионален мениджър за Южна България и Стефан Николов, търговски представител за Пловдив.

За повече информация или връзка с регионален консултант посетете www.sembodja.bg 


 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.