1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. По-добра реколта в Ямболско, но зърнопроизводителите пак са на загуба

По-добра реколта в Ямболско, но зърнопроизводителите пак са на загуба

При средни добиви над миналогодишните, изкупната цена на пшеницата остава под себестойността, а браншът предупреждава за втора година на ръба на оцеляването

В Ямболска област до момента са пожънати над 705 000 от засетите 730 000 декара с пшеница, като в складовете вече са прибрани близо 420 000 тона. Тазгодишната реколта от ечемик в региона възлиза на 63 500 тона от засетите 113 000 дка, според данни от Областната дирекция "Земеделие".

Отчетените към момента в региона средни добиви при пшеницата са 595 кг от декар, а при ечемика – 574 кг/дка. Те са по-високи от миналогодишните, когато стопаните в Ямболско прибраха средно по 525 кг пшеница и 560 кг ечемик от декар.

"Ситуацията тази година е по-добра в сравнение с миналата, но проблемът отново е в цената", коментира Стоян Александров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на браншовия съюз в Ямболска област. По думите му в момента пшеницата се изкупува на цени между 30 и 35 стотинки за килограм, което е под себестойността на производството.

"Цената трябва да е минимум 40 стотинки, за да има възвръщаемост при добиви от 500-600 кг. Иначе всичко е на загуба", отбеляза той. Според него много от производителите вече втора поредна година работят на ръба на оцеляването, а при по-отдалечените от пристанищата региони транспортните разходи допълнително оскъпяват продукцията.

Александров обърна внимание и на липсата на съществена разлика в цената между хлебна и фуражна пшеница. "Мелниците и производителите на брашна хем искат качествена пшеница, хем не дават цена, която да стимулира производството ѝ", коментира още той. Според него браншът очаква движение в цените на международните пазари, но засега производителите остават в затруднено положение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.