1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия ще прибере само 81,5 млн. тона пшеница

Русия ще прибере само 81,5 млн. тона пшеница

Притеснения за реколтата има и в западна Европа

Тази година руската реколта от пшеница ще достигне едва 81,5 милиона тона, прогнозират от Световния съвет по зърното. Само преди месец лондонските експерти очакваха 4 милиона тона повече, а от американското земеделско министерство оценяват количеството на 83 милиона тона.
 
Като основание за своята прогноза Съветът по зърното посочва късните студове в началото на май, които увредиха посевите на близо милион и половина хектара в различни части на Русия. Анализаторите предполагат, че в края на краищата щетите ще се окажат още по-големи от очакваното, тъй като от минусови температурите рязко преминаха към много високи, комбинирани със засушаване. В резултат бяха увредени още посеви, а прибирането на реколтата от лятна пшеница в Сибир беше затруднено от проливни дъждове.
Притеснения за реколтата има и в западна Европа, където продължаващите валежи могат да се отразят негативно на добивите, особено във Франция и Германия. В същото време тази година Испания очаква значително по-добри резултати спрямо 2023-та, когато заради сушата реколтата беше много малка. Като цяло за Европейския съюз се прогнозират малко над 129 милиона тона, след 133 милиона тона през миналата година. 
От Съвета по зърното очакват световната реколта от пшеница през новия сезон да достигне 793 милиона тона, а търсенето да бъде в размер на 800 милиона тона. В сравнение със сегашната стопанска година потреблението ще бъде с 5 милиона тона по-малко, а до края на следващата резервите ще се свият от 268 на 261 милиона тона.
На фона на тези данни цените на пшеницата на борсата в Париж тръгнаха нагоре. В края на юни за един тон от септемврийския контракт се плащаха 228 евро и 25 цента, при 221 евро в средата на месеца. В края на май обаче хлебното зърно се търгуваше за 269 евро. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.