1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зимното отглеждане на зеленчуци в Австрия – устойчива алтернатива с пазарен потенциал

Зимното отглеждане на зеленчуци в Австрия – устойчива алтернатива с пазарен потенциал

Ще се намали нуждата от отопляеми оранжерии и ще се осигури екологична алтернатива през зимата

През зимата голяма част от салатите и билките на австрийския пазар се внасят. Това обаче може да се промени благодарение на домашното биологично производство на зимни зеленчуци – подход, който спестява ресурси и предлага разнообразие от пресни продукти в извънсезонния период. Нарастващото търсене на местни храни открива нова пазарна ниша за земеделските стопани, а използването на „тихите“ зимни месеци повишава рентабилността на стопанствата и намалява зависимостта от внос. 

В отговор на тази тенденция в Австрия беше създадена оперативната група „По-нататъшно развитие на биологични зимни зеленчуци“. В нея се обединиха фермери, консултанти и учени с обща цел – да подобрят практиките при зимното отглеждане. Проектът постави фокус върху оптимизиране на производството, подобряване на качеството, иновации в опаковането, ефективно сеитбообращение и повишаване на икономическата ефективност чрез реални изпитания във ферми. 

Чрез съчетаване на научни знания и земеделски опит, всички участващи стопанства успешно внедриха зимни култури в сеитбооборота си. Дългосрочната визия е да се изгради енергийно ефективно производство в национален мащаб, което да намали нуждата от отопляеми оранжерии и да осигури екологична алтернатива през зимата. 

Резултати от полевите изпитания 

В продължение на три години в различни региони бяха проведени изпитания, които показаха, че с минимални корекции на сроковете за засаждане според местния климат могат да се постигнат високи добиви. Прилагането на шахматно засаждане и изборът на устойчиви сортове (като гроздови моркови, салати, репички и лук) допринесоха за стабилни резултати. Макар и по-малко еднородни, традиционните сортове показаха добра приспособимост и надеждни добиви. 

Екологичен и икономически потенциал 

Анализите показват, че биозеленчуците, отглеждани през зимата, имат по-нисък въглероден отпечатък в сравнение с културите, отглеждани в отопляеми оранжерии. Те се вписват добре в съществуващите сеитбообороти, осигуряват доходи извън основния сезон и намаляват бизнес рисковете. Това ги прави особено привлекателни за фермерите, търсещи устойчиви и доходоносни решения. 

Иновации и обучение 

Проектът доведе до оптимизиране на работните процеси, подобрено прибиране на реколтата и по-добро опаковане, което намали нуждата от ръчен труд. Проведени бяха обучителни сесии за фермерите, а разработването на сензорни профили помогна за по-добро позициониране на продуктите на пазара. Първите стъпки към използване на екологични опаковъчни материали също показват добър потенциал за бъдещи иновации. 

Извод 

„Проектът значително обогати познанията за биологичното зимно зеленчукопроизводство и даде реални, приложими решения. Положителните резултати от изпитанията, анализите и допълнителните инициативи осигуряват здрава основа за разширяване на производството в цяла Австрия. Така се прави крачка напред към по-устойчиво, ефективно и доходоносно земеделие“, заяви Рут Бартел-Кратохвил, ръководител на проекта. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.