Скандалното ирландско месо, което бе задържано на ГКПП Кулата, ще бъде изгорено в екарисаж. Това обяви вчера шефът на ветеринарите Жеко Байчев. "Това ще стане не защото месото е лошо, а затова че сертификатите за внос не отговарят на изискванията и никой не може да гарантира качеството му", обясни Байчев. Пробите на НВМС показаха, че в ирландското говеждо има алдехиди в завишени норми, които са недопустими по държавния стандарт. Остава спорен въпросът колко стари са внесените мръвки. Ирландските ветеринарни служби пратиха факс, че месото е на 20 г. Българските им колеги обаче в началото твърдяха, че е най-много на десет месеца.
"Няма методика, която да определи точно на колко години е ирландското месо. Нашите лаборанти по искане на НСБОП взеха проби. Има окисляване на мазнините и на тази база месото не отговаря на БДС. Недопустимо е да има алдехиди. Кой би ял месо с гранясала мазнина", каза още Байчев. Според него не може да се каже дали месото може да предизвика здравословни проблеми при употреба. Направените изследвания на внесените няколко камиона ирландски мръвки през ноември не са показали вредност. "В сертификатите, с които е вкарана предишната пратка от 50 тона, е задраскано мястото, където пише "допустимо за човешка консумация". Значи това месо, където и да отиде, подлежи на преработка и от него да се правят само храни за домашни любимци", коментира земеделският министър Нихат Кабил пред Би Ти Ви. В момента все още се търси къде е отишло това месо по търговската верига. Според Кабил част от него вероятно е направена на саздърма. "Нямаме такава информация, това не би могло да се случи", контрираха от асоциацията на месопреработвателите./standartnews.com