1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Растителна защита в условия на климатични предизвикателства

Растителна защита в условия на климатични предизвикателства

Байер представи технологии за защита на земеделските култури край Горна Митрополия

Байер Агроарена 2024 край Горна Митрополия демонстрира на земеделските производители как с правилна растителна защита могат да се справят с предизвикателствата на неблагоприятните климатични условия. Милен Мильов, регионален мениджър за Северна, Централна и Западна България, и колегите му от Байер представиха успешните продукти, приложени в условия на стрес за земеделските култури.

bayer

ПШЕНИЦА                       

„На платформата Агроарена събрахме земеделски производители, с които коментирахме ситуацията на полето, показахме им развитието на земеделските култури до момента, проблемите, които сме решили и технологиите, които предстоят за прилагане“, заяви Мильов и напомни, че по отношение на пшеницата в края на февруари и началото на март е имало развитие на брашнеста мана и септория. Туширани са успешно с широкоспектърния фунгицид с предпазен, лечебен и изкореняващ ефект Солигор, със съдържание на протиоконазол, в доза 80 мл/дка, и с Инпут - системен, вегетационен, двукомпонентен фунгицид, съдържащ спироксамин и протиоконазол, в доза 100 мл/дка.

В края на март и началото на април е имало индикации за развитие на кафява ръжда, като благодарение на третиранията развитието на болестта е стопирано.

Заради условията в средата на май – захлаждане, чести превалявания и температура в диапазон 15-22 градуса, е имало развитие на жълта ръжда във фаза „Флагов лист“ на пшеницата. Това е индикация, че опазването на посевите е необходимо да продължи, за да се вземе максимумът от добива в полетата.

Използван е фунгицидът Каюнис, съдържащ активните вещества биксафен, спироксамин и трифлоксистробин. Каюнис в доза 80 мл/дка във фаза „Млечна зрялост“ на пшеницата по добър начин ще удължи естествената защита от жълта и кафява ръжда в посевите, като ще даде и добър физиологичен ефект, който ще подкрепи вегетацията на културата. Така бихме могли да получим допълнителен добив от порядъка на 50-60 кг/дка с по-високо качество на зърното.

Каюнис може да бъде комбиниран с инсектицида Децис в доза 7,5 мл/дка за защита от ларви на дървеница, трипс и листни въшки. Освен Децис 100 земеделските производители могат да се възползват и от най-новия инсектицид с дълго системно и ефективно последействие – от Байер, а именно Сиванто Енерджи в доза 75 мл/дка. Той има комбинирано (системно и контактно) действие и съдържа две активни вещества - делтаметрин и флупирадифурон.

В случаите, когато развитието на ръжда е в напреднала фаза и отчетливо има приключили инкубации и загиване на листна маса в посевите – много добър лечебен ефект през втората половина на май месец се получава от приложението на Зантара, с активните вещества биксафен и тебуконазол, в доза 125 мл/дка. Освен успешното действие на двете активни вещества, Зантара притежава добър физиологичен ефект, който ще подкрепи растенията с удължаване на вегетацията и натрупване на по-добър хектолитър и качество в зърното.

ЦАРЕВИЦА

В рамките на платформата Агроарена от Байер показаха развитието на плевелите в контролите. Любопитното, което забелязват е, че житните и широколистните плевели са поникнали на три-четири вълни.

Три схеми за растителна защита демонстрираха за гостите и партньорите край Горна Митрополия:

merlin-flex

-     Хербицид Мерлин Флекс в доза 25 мл/дка с корекция от Капрено 25 мл/дка във фаза 5-ти – 6-ти лист на културата. Наблюдава се добро действие и чист посев във фаза 7-ми-8-ми лист на царевицата.

-     Мерлин Флекс в доза 25 мл/дка за запечатка след сеитба и Монсун Актив в доза 125 мл/дка. Изключително успешна комбинация в полетата, в които е необходимо да се изведе борба с коренищен балур.

-     Широкоспектърният и познат хербицид за региона на Северозападна България – Аденго – ранно вегетационно прилагане в доза 40 мл/дка, като предстои корекция с Лаудис в доза 170-200 мл/дка.


КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ?

Времето продължава да бъде неустойчиво, а влагата е причината за появата на нови плевели в посевите с царевица. Културата по-бавно затваря редовете и поради тази причина вероятно ще се наложат корекции във фаза 7-ми, 8-ми и 9-ти лист.

laudis

Лаудис е универсалното предложение на Байер, което се характеризира с високо ниво на ефективност по отношение на смесеното заплевеляване от житни и широколистни плевели и топ ниво на селективност по отношение на царевицата.

Лаудис е хербицид, който е регистриран в доза от 170-225 мл/дка. Когато трябва да се коригира късно заплевеляване от широколистни плевели и едногодишни житни във фаза „Братене“, дозата от 170 мл/дка е напълно достатъчна.

В случай, че в блоковете за корекция има братили едногодишни житни плевели и балур от коренища – тогава дозата трябва да бъде 200-225 мл/дка.

Друг продукт, който може да се приложи за късни корекции на коренищен балур, е хербицидът Екип в доза от 250 мл/дка, за да се упражни добър контрол на широка гама широколистни плевели в тази фаза на развитие на царевицата.

Предимствата на хербицидите от Байер са тяхната антидотна технология, предпазваща растенията от хербициден стрес.

„Когато говорим за растителна защита, е необходимо да мислим комплексно. Да решаваме проблематика както в началото на развитие на посевите, така и в по-късни. Всяко действие или бездействие в посевите от пшеница, царевица или слънчоглед рефлектира върху крайния добив“, категоричен е Милен Мильов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.