1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Търговци и куриери нарушават забраната за търговия и транспорт на глифозат съдържащи препарати

Търговци и куриери нарушават забраната за търговия и транспорт на глифозат съдържащи препарати

Става въпрос основно за онлайн магазини, които продават малки и средни разфасовки с изключително опасния и токсичен глифозат, които се транспортират като регулярни пратки чрез куриерските фирми в България

Въпреки издадените заповеди от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за забрана на продажбата на препарати, съдържащи активното вещество глифозат, на лица-непрофесионални потребители, то се оказва, че масово в агро аптеките, агро магазините и онлайн се продават на частни купувачи - тотални хербициди, съдържащи глифозат.

Според новите изисквания, които са съобразени с европейския Регламент (ЕС) 2023/2660 от 28 ноември 2023 г., категорията на глифозат съдържащите хербициди (ГСХ) е променена от непрофесионална само на професионална, което означава, че само дистрибутори, консултанти и професионални потребители (фермери), притежаващи сертификат, издаден от БАБХ могат да купуват и използват тези химикали.

Въпреки забраната, продажбата на глифозат съдържащи хербициди продължава да тече свободно, като проверка на АБС в няколко областни центъра установи безконтролна продажба и липса на изпълнение на наложените забрани. Масово в магазините се продават свободно  препарати с глифозат, с които се третират зелени и тревни площи в селата, включително в паркове, градини, дворове и зони в близост до водопреносна мрежа.

Паралелно с нарушаването на забраната на БАБХ се извършва и забранена спедиция на туби с препарати, съдържащи глифозат, от страна на основните куриерски фирми в България, което е нарушение на техните собствени правила и на националните и европейските регулации (Наредба № 40 от 14 януари 2004) и Регламент (ЕО) № 1272/2008 (CLP) ). Става въпрос основно за онлайн магазини, които продават малки и средни разфасовки с изключително опасния и токсичен глифозат, които се транспортират като регулярни пратки чрез куриерските фирми в България. Припомняме, че за превоз на силно токсични и опасни препарати като глифозат, се изисква ADR сертификат за превоз на опасни товари.

Липсата на контрол и мониторинг от страна на отговорните институции води до сериозни рискове за здравето на населението и околната среда. Директивите и регулациите, които целят да предпазят хората и природата, остават на практика само на хартия.

Проблемът е комплексен и изисква спешни мерки. БАБХ трябва да засили своите инспекции и санкции срещу нарушителите, а потребителите да бъдат информирани за рисковете, които поемат, използвайки забранени вещества. Също така, куриерските компании трябва да бъдат стриктно контролирани и санкционирани при неспазване на правилата.

В заключение, макар регулациите да са налице, тяхното прилагане остава основен проблем. Необходимо е засилено сътрудничество между държавните институции, бизнеса и обществото, за да се гарантира спазването на законите и опазването на общественото здраве и околната среда. Без това, всякакви регулации и забрани остават безсмислени, а рискът за населението и природата остава висок.

Глифозатът е широко използван хербицид, който се използва за унищожаване на плевели и трева. Въпреки ефективността му в селското стопанство, глифозатът е предмет на сериозни здравословни и правни проблеми. Научни изследвания и здравни организации са посочили, че глифозатът може да бъде канцерогенен за хората, т.е. може да предизвика рак.

През последните години, в САЩ и Франция има множество спечелени съдебни дела от фермери и други потребители, които са развили рак след продължителна употреба на глифозат-съдържащи продукти. Тези съдебни решения подчертават необходимостта от строги регулации и контрол върху използването на глифозат, за да се защити здравето на хората и опазването на околната среда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.