Много китайски потребители продължават да са загрижени за безопасността на ГМО хранителните култури
Пет нови генетично редактирани сортове култури и 12 вида генномодифицирани соя, царевица и памук одобриха властите в Китай. Целта на новите разрешителни за високодобивни култури е да намали зависимостта от вноса и да гарантира продоволствена сигурност.
Одобрените генетично редактирани култури включват две разновидности на соята и по една на пшеницата, царевицата и ориза. Те са разработени от местни компании, едната от които е държавна.
За разлика от генната модификация, която включва вмъкването на чужди гени в растението, генетичното редактиране променя съществуващите гени, за да подобри характеристиките на растението. Някои учени смятат, че генетичното редактиране крие по-малко рискове от генната модификация. Пекин издаде също така и разрешително за вноса на устойчива на насекоми и толерантна към хербициди разновидност на соята, най-вече в качеството й на материал за преработка.
Народната република внася най-вече ГМО култури като царевица и соя за храна за животни, като същевременно отглежда за храна на хората сортове, които не са генномодифицирани. Много китайски потребители продължават да са загрижени за безопасността на ГМО хранителните култури. Сертификатите за безопасност за новоодобрените сортове са със срок на действие пет години.