Защо да отглеждаме пшениците на Семетика
В землището на село Могила, в стопанството на фирма „Агро 14“ на Стоян Стоянов, има изведени 4 опита с пшеница на фирма Сембодиа. Климатът тази година е едно голямо предизвикателство за стопанина - така, че да извлече максимума от растенията на полето. За разлика от много други места в страната, трудно можем да кажем, че тук, в с. Могила условията са такива, че да позволят на растенията да се справят по възможно най-блестящия начин. „Ние сме на посев, който ще тества нашите сортове по отношение на сериозен хидратен стрес, недостиг на вода през цялата есен и зима. Ще тестваме способностите на нашите сортове да дадат нужния добив, разчитайки основно на зимно-пролетни братя, а есенно братене на практика нямаше, защото посевът е засят на 18 октомври, поникна през декември. Много предизвикателна ситуация на полето“, обясни Димитър Дойчев, продуктов мениджър в Сембодиа.

„Техните сортове се отличават по добив и качество и се нареждат на едно много добро ниво. Предпочитаме твърдата пшеница, защото добивът от нея е добър“, разказва председателят на кооперацията Петко Петков.

Производствените участъци в кооперацията са изведени под ръководството на агроном Велина Цонева, търговски представител на Сембодиа за Стара Загора, Хасково и част от обл. Сливен.
„Парцелките със сорт Катуло затвърждават средните силни страни на сорта. Макар да няма братене през есента, сортът е успял да създаде по два, по три, по четири братя, което само по себе си е предпоставка за добър добив. Това, че Кутуло реагира много спокойно на късни пролетни студове, големи температурни амплитуди, каквито имаше в изобилие през тази пролет, позволи на сорта да заложи доста впечатляващи класове - при условията, при които се развива. Всички класове са оплодени и са наляли зърно. Имат по 11-12 реда и това е предпоставка за един супер добив от сорт, който добре е понесъл зимата, и е успял да брати през пролетта. На тези братя се разчита на добив и достойно представяне по отношение на фитопатологията. Най-горният лист е здрав, хранещ в момента класа - независимо, че има направено само едно фунгицидно пръскане с тебуконазол към средата на месец април. Стопанинът е направил още едно третиране с фунгицид на по-късен етап заедно с биостимулант и се очакват приятни изненади по време на жътва. Това, което се вижда при Катуло е, че сортът е много подходящ за района на Ямбол, в противен случай нямаше да се радваме на впечатляващите класове при тези стресови условия. Катуло реагира много спокойно на късните пролетни студове и температурни амплитуди, каквито имаше в изобилие през тази пролет, и успя да заложи обещаващи класове за условията при които се развива.

Да видим Набуко отблизо. Ето един типичен за парцелата клас. Вижда се как се е оформил.
Няма абортирали класове. Дължината на класа е обещаваща. Хидратният стрес е повлиял, разбира се, но не в такава степен, че да се компрометира значително добивът. Той би трябвало да е доста конкурентен, сравнен с други подобни сортове при тези условия на отглеждане. Потенциалът за добив е налице - с нужното качество по отношение на хлебопекарните показатели.
Катуло и Каронте - една превъзходна сортова структура
Катуло и Каронте са генетика, създадена да дава добиви. Разликата между двата сорта е, че Каронте е по-ранен сорт между 5-7-8 дни, в зависимост от условията, при които се развиват растенията. При тези по-стресови условия на полето вероятно разликата ще бъде 4 до 5 дни. Защо казваме, че двата сорта се допълват? Първо, заради ранозрелостта, защото Катуло е осилест сорт, а Каронте - безосилест. Каронте е един от добрите примери на българския пазар, който най-после развенчава мита, че безосилестите сортове по-малко сухоустойчиви. Не е така, защото миналата година на много места в най-засушливите, в най-екстремните условия на развитие беше с едни от най-високите добиви. Това, че е по-ранен сорт и има добра поносимост на температурен и хидратен стрес, прави сорта много добре адаптивен към българските условия. Полето, на което се намираме е доказателство в тази връзка.
Успя Каронте, както и Катуло, да използва пролетните братя, за да заложи максимално добър добивен потенциал и работейки с двата сорта - като сортова структура - разпределяме климатичния риск в един малко по-късен и един малко по-ранен сорт. Това е биологична програма, която има за цел да даде максимален добив с много приемливо качество.
Каронте разби мита за безосилестите сортове, че не са сухоустойчиви.

Зетае е твърда зимна пшеница, сорт който очакваме да препотвърди резултатите от миналата година. Това не е най-добрата година за твърдите пшеници, въпреки това сортът се представи много достойно. Като наближи жътва, той променя пигментацията на осилите. Това може би е единственият сорт пшеница в България, чиито осили към момента на узряване почерняват. Това е сортов признак. Много ранен сорт, може би най-ранния сорт твърда пшеница на пазара, който има своите предимства, особено когато растенията се развиват в такива стресови условия и по отношение на болестите.“
„Ранната генетика понася по-добре атаките на фузариозата. При твърдата пшеница очакваме, освен да получим добив, и нужното качество. Така че, тази комбинация от качества в Зетае, го прави много подходящ за българските условия. Така както вървят нещата, очакваме сортът да се докаже като най-добрия сорт твърда пшеница в България“, подчерта търговският представител на Сембодиа Кирил Янчев, за района на Бургас, Ямбол и Сливен.

Основната дейност на Сембодиа е внос и дистрибуция на торове, а от две години развива свой бизнес със семена. За есенните култури предлага избрани сортове на италианската селекционна компания Семетика.