1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Премиери от Златекс на БАТА АГРО 2024

Премиери от Златекс на БАТА АГРО 2024

Основният фокус – марките FENDT, VALTRA и MANITOU

На щанда на фирма Златекс по време на Международното изложение БАТА АГРО 2024 посетителите видяха най-новите продукти и иновации на световното машиностроене на селскостопански машини.
 
Световните рекордьори по икономия на гориво - Fendt
 
Акцент при тракторите е атрактивният Fendt 900 Vario, решен в цвят графит с изключително подобрени параметри, изцяло нов двигател MAN и с повишен обем от 9 литра, варираща система за задвижване на преден и заден мост и автоматично 4 по 4 включване и изключване, когато е необходимо и както прецени тракторът, а не самият оператор. Новост за всички модели е унифицирането на една и съща технология при всички трактори - от най-малкия от 60 к.с. до 520 к.с. При всички трактори има напълно автоматизирана сателитна навигационна система с добавени нови функции и автоматичен завой в работната бразда. Изключително лесно е и интуитивно управлението с една ръка и патентованият джойстик, който Fendt предлага повече от 20 години на пазара, подчерта търговският директор на Златекс Красимир Минев.
На разположение на земеделците на българския пазар са вече и новите модели Fendt от серията 700 Vario, носител на многобройни награди. Отличава се с изключително ергономичен дизайн, повишен работен капацитет с 30%, нова система за помпeне на гумите директно от кабината, която е налична в по-малкия сегмент трактори от 120 до 280 к.с. Вече е възможно клиентите да използват пълните възможности на системата Variogrip, което означава, че освен правилното налягане, за правилната операция, която се извършва в земеделието, имаме 10% по-нисък разход на гориво, спрямо всички други трактори, при които няма такава система за контрол на налягането на гумите. Трансмисията на тази превъзходна машина е безстепенна и развива 60 км/ч. Тракторът е на първо място по икономичност при последните тестове на DLG в Германия.
Един от последните серии трактори на концерна AGCO е Fendt 600 Vario – трактори, които се позиционират между серия 500 и 700. Серия 600 Vario е уникална с това, че тя е с новата трансмисия Vario Drive, която позволява предният и задният мост да се управляват отделно. В завой предните колела се завъртат с по-голяма скорост и радиусът на завой се скъсява с около 1-1,2 м. Когато едната от осите забуксува, другата й помага. По този начин операторът само усеща ефекта и ползите от трансмисията. Машината има уникален полезен товар. Може да поеме тегло, колкото тежи самата тя - 6800 кг. По този начин земеделците ще имат машина и за тежки, и за леки операции. Тракторът може да бъде оборудван, освен със стандартни гуми, така и с гуми за междуредия и работа при окопни култури или сеитба на пролетници. 
Другото уникално при трактора е, че има изключително мощна хидравлична система, която дава възможност за работа с хидравлични уреди с голям дебит. В случая тя е 205 литра в минута, което обикновено се използва при машини от порядъка на 400 к.с. Кабината на трактора е оборудвана с голямо табло, което дава възможност за работа като смарт телефон. Може да изпратите желана от вас функция на един от терминалите и дава възможност за работа едновременно с навигация, с настройки на трактора, така че операторът може да разполага общо с 9 отворени екрана, имайки предвид трите терминала. Има многофункционален джойстик с движения напред и назад. Машината може да работи с педала на газта безстепенно и с джойстика. 
Основните неща, с които е известен Fendt, са Vario трансмисията, терминалът и прословутата икономия на гориво. Уникалната функция TMS, която прави връзка двигател-трансмисия, черпи толкова мощност, колкото е необходима на трактора. Може да работи с тежък инвентар, а когато работи с инвентар, който не изисква тази мощност, разходът на гориво и мощността, която черпи, съответства на натоварването. Разходът на гориво при нормални обработки може да бъде до 30%, а при по-леки обработки може да е два пъти по-нисък, сравнен с всяка една конвенционална машина. 
Удобствата за оператора са доста: отделение за отопление и охлаждане, сенници, звукова система, радио, луксозна седалка със запаметяване на фабрични настройки и функция за масаж. По нищо не отстъпва на комфорта в един модерен автомобил. И нещо уникално, което го няма никъде другаде – това е помпане на гуми по време на движение. На полето гумите трябва да са по-меки и почвата да има по-голям контакт с грайферите, така мощността се покачва с около 10%, допълнително има и икономия на гориво. В задната част също има много високо ниво на оборудване на машината - за първи път в този мощностен диапазон има такова окачване на кабината на въздух, 5 хидравлични извода, въздушна компресорна система с изводи за ремарке, изводи за хидравлични спирачки, възможност за няколко типа тегличи, лед светлини. Скоростта на движение на машината е 50 км/ч. Това е една премиера, която съм сигурен, че ще бъде много добре приета на българския пазар, увери Деян Добрев, мениджър за Северен-Централен район в Златекс.
 
Идеалният зърнокомбайн IDEAL - направете вашата жътва идеална
 
Зърнокомбайните IDEAL на Fendt се разделят на 4 класа. Представеният модел на изложението в Стара Загора е 9Т с двигател MAN и мощност 647 к.с. Бункерът е 17 хил. 100 литра, а скоростта на разтоварване е най-голямата на пазара - 210 литра в минута. 
Другите братя на този комбайн от това модерно семейство започват съответно от 452 к.с. и стигат до 548 к.с. Най-големият зърнокомбайн е 10-ти клас, с мощност е 590 к.с. 
Серията 9Т е представител на роторната технология, предназначена за големи производствени площи. Производителността на комбайна може да достигне 900 т на ден. Концепцията IDEAL е създадена на база хилядите мнения на фермерите по света, които искат висока производителност, простота, малък разход на гориво, малка транспортна ширина, висока скорост, чистота на жътвата с опция за жътва на много култури. Линията е разработена от един лист хартия, съобразявайки се с мненията на всички. Така се ражда и името му.
Ширината на хедера, с който работи, варира от 7,7 до 12,2 м. Това, което го отличава, е принудителното подаване на масата към шнека. Идеята е да не се губи време да се изчаква културата да достигне целошнека, а тя да бъде принудително подадена напред. Това, което го отличава от всички останали на пазара, е, че подава материала винаги с класа напред, а не смесено. Загубите са сведени почти до нула. 
Комбайните IDEAL разчитат на най-дългия ротор на пазара, който е с най-голям диаметър. Това означава много дълго време внимателно отделяне на културата, съответно ниски загуби и нежно отделяне на зърното от остатъците. Независими институции казват, че това е най-доброто качество на материала и сламата, обясни Петър Русинов, мениджър прибираща техника в Златекс.
 
Най-новата технология от Златекс - управление на зърнокомбайн без кормило 
 
За да могат посетителите на изложението да тестват изложения зърнокомбайн, на специално обособено за целта място беше инсталирана симулационна система. На видеостена, която в реално измерение показва гледката през стъклото на кабината, се виждат всички опции и маневри на машината, които могат да бъдат управлявани и контролирани чрез един единствен джойстик и чрез електрониката, внедрена на таблата около оператора. Управлението на машината става лесно. Удобството на оператора е гарантирано, дори при продължителна работа. Това е най-новата разработка на Fendt, чийто ексклузивен представител за България е фирма Златекс, както и на марките Valtra, Manitou, Sola, Rabe, Hawe и други, обясни специалистът Георги Вътев.
 
Valtra 100% „домашен“ дизайн 
 
Златекс представи на БАТА АГРО 2024 пълната гама трактори Valtra - един добре познат на българския пазар финландски бранд, чиито трактори са в няколко серии. 
Новост тази година е серията Q, изцяло нова разработка на финландския инженеринг. Тя идва да направи допълнение в мощностния диапазон между сериите Т и S. Представена е в мощност от 230 к.с. до 305 к.с., изцяло безстепенна Vario трансмисия с приложение за прецизно земеделие, с всички съвременни за едно модерно стопанство опции, които могат да осигурят актуално състояние с местоположението на трактора - не само с актуалния разход на гориво, с оборотите и моточасовете на трактора, а също така и с възможност за секционен контрол, с вариращи норми на торене и др. - функции, които са изцяло в полза на земеделците. Неслучайно логото на Valtra Q серията е: „Мисли като професионалист, работи като звяр“. Това е една умна машина, която позволява да се икономисват разходи по време на работа, характерна черта за двигателите AGCO Power, а същевременно с това има много мощност, много сила да изпълнява задачите на полето. Машината е с хидравлична помпа 200 литра в минута, може да бъде оборудвана с до 5 двойки хидравлични клапани, със 7,4 литра 6-цилиндров двигател, с товароподемност на навесната система от 9,5 т, с обща товароносимост от 16 т. Машина, която може да тегли и най-тежките инвентари, да върши работата прецизно и в срок, отговаряйки на мотото „Valtra е вашата работна машина“. Машина, на която всеки може да се довери и тя няма да изневери в дългите работни дни на полето, разказа Живка Димова, продуктов мениджър на Valtra в Златекс.
 
Manitou - универсалност, достъпност, мощност

Manitou е световен лидер на пазара с повече от 40% пазарен дял. Акцент тази година е моделът MLT 961 Manitou. Той е с 9 м стрела, 6 100 т товароподемност, 160 к.с., Vario трансмисия и нивелация. 
Какво прави този модел толкова специален? MLT 961 е специално проектиран за тежка теглителна работа. Двигателят е Yanmar 4,5 литра и има възможност за работа на пълна мощност 160 к.с. и обороти при контролиране на консумацията на гориво и минимизиране на вредното влияние върху околната среда. Дебитът на хидравликата е 200 л/мин. Постоянно променливата трансмисия CVT осигурява плавно ускорение при поддържане на максимален въртящ момент. Притежава 4 радиатора за охлаждане и реверс на вентилатора. Регулирането на максималната транспортна скорост и изборът на режим позволява избор на функции, които отговарят на вашите нужди и ви осигуряват комфорт и сигурност. Педалът за бавно движение ви помага прецизно и плавно да достигнете и да захванете товара. Кабината е просторна и комфортна, джойстикът за управление и елементите за допълнителни настройки осигуряват комфорт на оператора през целия работен ден. В задната част има изнесени точки за гресиране, както и теглич с възможност за теглене на ремарке до 20 т.
Моделът е предпочитан от търговците на зърно заради високата си производителност.
Нов модел за българският пазара е челният товарач ULM 415 Н Manitou, чието представяне на БАТА АГРО 2024 е премиерно. Той е с височина на повдигане 4,3 м и товароподемност 1,5 т.
Телескопичният товарач ULM е проектиран да ви помогне да спестите време и пари. Той е адаптиран към много видове индустрии: селско стопанство, комунални услуги, спортни игрища, паркове. Неговите ултракомпактни размери и способности за неравен терен правят тази машина особено адаптирана за работа в тесни пространства на всякакви терени. Поради лекото си тегло, ULM може лесно да се транспортира. Налични са многобройни опции: автоматичен реверсивен вентилатор, въздушен предфилтър, пълна гама от гуми и др.
Manitou предлага телескопични товарачи от 6 до 10 м височина на повдигане с товароподемност от 1,5 т до 6,1 т, разказа Петя Георгиева, продуктов мениджър за Manitou в Златекс.
 
Сеялките за точна сеитба SOLA
 
ЗЛАТЕКС ООД представи най-новия продукт от гамата сеялки на испанския производител SOLA – серията VELOX. SOLA VELOX е предназначена както за конвенционална сеитба, за сеитба с минимална обработка, така и за директна сеитба. 
SOLA VELOX е оборудвана с големи бункери за семена по 70 л, има възможност за добавяне на торовнасяне – един голям бункер отзад с капацитет 1400 L или с преден бункер AURA с капацитет от 2000 L; има възможност за добавяне на до 2 бункера по 20 L за микроторове. Микроторовете могат да се влагат в браздата между отварящите дискове, между затварящите колела или зад затварящите колела.
Хидравличната система за натиск на VELOX и електрическото задвижване чрез стъпкови мотори осигуряват плавно въртене на изсяващия апарат. Двете решения допринасят за подобряване на дистрибуцията на семената и разстоянието между тях, осигурявайки на всяко растение достатъчно пространство за растеж.
Изсяващият апарат на VELOX е на Precision Planting, с който се постига точност от 99% и повече и е доказано високопроизводителен и надежден.
Сеялката SOLA VELOX е универсално решение, което спестява разходи, увеличава добивите и рентабилността.
 
На щанда на ЗЛАТЕКС посетителите видяха и 12-редова електрическа сеялка SOLA Prosem K Elektra, окомплектована с преден бункер AURA с капацитет от 2000 L. Бункерите за семената са с вместимост по 50 литра. 
Сърцето на системата Elektra се състои в стъпков електромотор, който задвижва изсяващия апарат. Това решение дава на системата множество предимства в сравнение с другите на пазара: по-дълъг живот на мотора; по-голяма прецизност; сертифицирана ISOBUS връзка; моментално модифициране на сеитбената норма директно от кабината на трактора; контрол на сеитбената норма ред по ред; автоматично изключване ред по ред чрез GPS връзка; възможност за управление на преден бункер. Тъй като SOLA ELEKTRA е без задвижващи валове, без вериги, без съединители и без скоростни кутии, по време на сеитбения сезон няма необходимост от поддръжка – няма ръждиви вериги, няма износване на зъбни колела или превключватели, без проблеми с лагери. И разбира се, не на последно място – със сеялките SOLA ELEKTRA имаме комфорт на работа и прецизна сеитба
Патентованият изсяващ апарат на Prosem с едновременно въртене на изсяващия диск и камерата спестява износването и допринася за точното подаване и полагане на семената, подсигурено от електрониката, която следи точността на сеитбата. Преди изсяващия апарат има дискове, които разрохкват почвата и помагат за оформяне на перфектната бразда. Задвижването е електрическо. Междуредието се регулира в зависимост от културата и желанието за разстояние между секциите. 
Показателите на испанските сеялки за окопни култури SOLA Prosem са гаранция за успешна сеитба – добро гарниране на посева, на еднаква дълбочина на изсяване и добро уплътняване след семето, което е гаранция за едновременно поникване на растенията. 
Испанският производител SOLA предлага многобройни решения за всеки земеделец. 
 
Надеждни пръскачки за професионална растителна защита - KFMR Krukowiak
 
Друг впечатляващ продукт, представен на щанда на ЗЛАТЕКС, беше прикачна пръскачка на производителя KFMR Krukowiak. Тя разполага с бункер 4200 литра и алуминиеви щанги с работен захват от 30 м. Пръскачката е оборудвана с 6-секционна помпа с дебит 300 литра/минута, центробежна помпа за бързо пълнене на резервоара, система Norac BoomLevel PLUS – автоматична система с отделен контролен панел за нивелиране височината на щангите. Има много важна екстра, внедрена в нея – автоматичен хидравличен теглич TRAILMATIC, коригиращ завоя, което й помага да следва следите на гумите на трактора. Компактна, прибрана и има ISOBUS управление, както и собствена хидравлична система. Шасито е доста масивно, което позволява да стои по-устойчиво на полето и при транспорт. Окачването е на въздушни възглавници, което помага за транспортирането и за цялостното й стабилно поведение на полето.
Оборудвана е с LED светлини, което означава безпроблемна работа и в тъмната част на деня.
 
ARCUSIN – специализирани решения за логистика на бали
 
На щанда на ЗЛАТЕКС посетителите имаха възможност да видят и ремарке ARCUSIN AUTOSTACK FSX, най-голямото ремарке за автоматично самонатоварване, разтоварване и стифиране на големи правоъгълни бали. С него се оптимизира ефективността от логистиката на бали, спестява се време и множество часове работа на полето и се минимизират разходите. С това ремарке бързо, лесно и не на последно място - по безопасен начин перфектно нареждане и стифиране.
Необходим е само един оператор в трактора, а цялата останала работа се върши от машината. Машината автоматично събира балите, товари ги самостоятелно на ремаркето и след като то се запълни ги транспортира до местоназначението им и разтоварва. Нейният капацитет е от 16 до 18 бали в зависимост от размерите им. Ремаркето е напълно независимо от трактора. Не се използва хидравличната система на трактора, така че няма изисквания към нейния капацитет. Това е много важно, защото не е необходимо стопанството да разполага с голям трактор, достатъчна е мощност от 150 к.с.
С ремаркето за бали ARCUSIN AUTOSTACK имаме максимална ефективност и рентабилност, редуцирани интервали за транспорт между събирането и разтоварването на балите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.