Охлювъд: Нямаме нужда държавата да ни помага, искаме правила!
Замразено месо от охлюви, охлюви по бургундски, месо от охлюви в бурканчета, пастет, хайвер от охлюви – уникален продукт, който е на цената на черния хайвер. Всички тези деликатеси се произвеждат в България. Но не могат да се намерят в търговските вериги, а по фермерски пазари, чрез директни продажби или в ресторантите. Това заяви Кирил Христов, зам.-председател на Асоциацията на охлювъдите в България.
Самият той се занимава с охлювъдство от 2010 г., отглежда предимно френски култивиран охлюв Helix Aspersa Maxima в село Говедаре, на 15 дка площи, има и хладилна база. Той и неговите колеги-охлювъди са между 10 и 15 души.
Голяма част от българските охлюви се изкупуват от гръцки фирми, които ги преработват и ги продават в цяла Европа. Друга част охлювъдите ги преработват за българския пазар, но инвестицията в изграждането на цех е към 100-150 хил. лв., посочи Христов.
Изкупната цена е между 8 и 10 лв. за кг, която е сравнително ниска на фона на повишените цени на фуража. „Мъчим се, но не се отказваме. Нямаме нужда държавата да ни помага, искаме правила!“