1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Български охлюви се преработват в Гърция и се продават в цяла Европа

Български охлюви се преработват в Гърция и се продават в цяла Европа

Охлювъд: Нямаме нужда държавата да ни помага, искаме правила!

Замразено месо от охлюви, охлюви по бургундски, месо от охлюви в бурканчета, пастет, хайвер от охлюви – уникален продукт, който е на цената на черния хайвер. Всички тези деликатеси се произвеждат в България. Но не могат да се намерят в търговските вериги, а по фермерски пазари, чрез директни продажби или в ресторантите. Това заяви Кирил Христов, зам.-председател на Асоциацията на охлювъдите в България.

Самият той се занимава с охлювъдство от 2010 г., отглежда предимно френски култивиран охлюв Helix Aspersa Maxima в село Говедаре, на 15 дка площи, има и хладилна база. Той и неговите колеги-охлювъди са между 10 и 15 души.

Голяма част от българските охлюви се изкупуват от гръцки фирми, които ги преработват и ги продават в цяла Европа. Друга част охлювъдите ги преработват за българския пазар, но инвестицията в изграждането на цех е към 100-150 хил. лв., посочи Христов.

Изкупната цена е между 8 и 10 лв. за кг, която е сравнително ниска на фона на повишените цени на фуража. „Мъчим се, но не се отказваме. Нямаме нужда държавата да ни помага, искаме правила!“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.