1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Българският бизнес прави крачка към етично потребление на яйца – нов доклад разкрива напредъка

Българският бизнес прави крачка към етично потребление на яйца – нов доклад разкрива напредъка

КАЖИ призовава бизнеса в България да последва примера на компаниите, които вече са преминали към снабдяване с яйца от ферми без клетки

Днес беше публикуван първият доклад за напредъка на бизнеса в България по поетите ангажименти за снабдяване с яйца от ферми без клетки. Според данните над 120 компании в България вече са преминали към по-етични алтернативи, но много от големите търговски вериги и хотелски групи все още изостават.

Докладът на КАЖИ и международната коалиция Open Wing Alliance анализира публично поетите ангажименти на компаниите и реалното им изпълнение. Добрата новина е, че българският малък и среден бизнес, включително ресторанти, пекарни и магазини, са сред най-бързо адаптиращите се към новите стандарти. От друга страна, някои големи международни вериги в България все още не докладват напредък, което контрастира с ангажиментите, поети от техните международни централи.

„Виждаме, че българските потребители ясно заявяват предпочитанията си към по-хуманно произведени продукти. Компаниите, които отговарят на това търсене, не само изграждат по-добър обществен имидж, но и намаляват бизнес риска от предстоящите законодателни промени в ЕС и стесняването на пазара за яйца от кокошки в клетки.“, коментира Петя Алтимирска, председател на КАЖИ.



КАЖИ призовава бизнеса в България да последва примера на компаниите, които вече са преминали към снабдяване с яйца от ферми без клетки. Преходът не е само въпрос на етика, но и на дългосрочна бизнес устойчивост. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.