1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Купувайте агнешко месо директно от фермата, призовава Симеон Караколев

Купувайте агнешко месо директно от фермата, призовава Симеон Караколев

Качеството на храната и почтеността към потребителя – важна кауза за всички нас

Над 350 тона агнешко месо от Нова Зеландия вече са внесени в страната, алармира Симеон Караколев по национални телевизии. По думите му това месо е дълбоко замразено и често е с неясна дата на първоначално замразяване. В много случаи на етикетите се посочва дата на "производство", която всъщност е датата на пакетиране у нас, а не реалният момент на клане – който може да е бил преди 7-8 години на 17 000 километра от България. 

„От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация сме подали сигнали до четири компетентни институции, сред които Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)“, обясни още Караколев. 

Важно е да знаете: еднократно замразено месо не бива да се замразява повторно, а всеки потребител има право да знае с какъв продукт разполага на трапезата си. 

Българинът традиционно консумира агнешко основно по Великден и Гергьовден – период, в който нашите фермери разчитат да реализират своята продукция. Именно затова е от изключителна важност институциите да не допускат подвеждане на потребителите, както и да не позволяват вносът на нискокачествено, замразено месо да измести българската продукция от пазара. 

Как да разпознаете българското месо? – Търсете синия печат върху охладеното месо – той е знак, че продуктът е с български произход. 
– Избирайте прясно агнешко от малки ферми – то е с автентичен вкус, гарантирано качество и проследим произход. 
– Най-добре – купувайте директно от фермата. Така получавате не само отличен продукт, но и истинско човешко отношение… а защо не и домашен козунак.  

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.