1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. От шега до успешен бизнес: Осман Ибрямов и семейството зад фермата „Борима“

От шега до успешен бизнес: Осман Ибрямов и семейството зад фермата „Борима“

При нас рецептата е проста – мляко, сол и закваска, казва фермерът

В покрайнините на село Борима, сгушена в зелената долина на Сухата река, една ферма разказва история, която започва „на майтап“, но днес е символ на упоритост, предприемчив дух и привързаност към традицията. Осман Ибрямов – бивш търговец на метали, дървообработчик и превозвач – днес е собственик на ферма със 180 елитни крави от породите Симентал и Монбелиард и собствена мандра, в която се правят млечни продукти само от мляко, сол и закваска – „както са ги правели старите майстори“.

От телета за стърготини до модерна кравеферма

„Всичко започна като шега. Един приятел ми купуваше стърготини за постеля на крави. Казах му: „Не ми давай пари, давай ми телета.“ И така се започна – едно, две, пет... станаха седемдесет. Купих ферма и се захванах сериозно“, разказва Ибрямов.

С поглед към корените

Родителите му също са работили в животновъдството – той се връща към земята и започва да гради нещо свое, но с модерна визия и строго внимание към качеството. Днес 175 от 180-те животни са под селекционен контрол. „Не жаля пари за селекционни животни – купувам топ 10 бикове в Европа. Всички крави са от Австрия и Франция“, казва с гордост той.

ferma-kravi

Мандра с мисия – чисти продукти, без компромиси

През 2018 г. Осман Ибрямов изгражда мандра към фермата, за да може да преработва млякото на място. Резултатът е пълен асортимент от млечни продукти – бяло сирене, кашкавал, кисело мляко, масло, извара и айрян. Всичко – без заместители, без сухо мляко или палмови мазнини.

„Дори не знам как изглеждат сухото мляко и палмовото масло. При нас рецептата е проста – мляко, сол и закваска“, подчертава Ибрямов.

Продукцията се продава в шест собствени магазина в Ловеч, Троян и Плевен, а наскоро фермерът започва да доставя и в София. Част от прясното мляко достига до клиентите чрез млекомати – модерен, но личен подход към директните продажби.

Качеството пред количеството

Ибрямов съзнателно избира породи, които не дават най-много мляко, но осигуряват по-добър „рандеман“ – от по-малко мляко се произвежда повече продукт. „Не казвам, че черношарените крави са лоши, но при нашите млякото е по-концентрирано и годно за истински млечни продукти.“

Предприемач с визия за бъдещето

Животновъдът не спира до тук – мисли за внедряване на роботизирано доене и вече е реализирал два проекта за техника и модернизация на стойност около два милиона лева. Централният млекопровод във фермата позволява едновременно доене на 16 крави, а следващата стъпка е автоматизация, ако и синът му реши да поеме по неговия път.

Въпреки успехите, Ибрямов не крие трудностите: „От 2004 година насам нещата не се подобриха – напротив. Повече бюрокрация, повече системи, а реално всичко става по-трудно.“ Той настоява за по-добро отношение от страна на държавата и по-ранно изплащане на субсидиите: „Да не ги дават есента, когато фуражът е скъп. Сега е времето да се купи – храня животните с 400 тона зърно и 200-300 тона люцерна годишно.“

Гласът на фермерите трябва да се чува

„Като се събираме с колеги, знаем кое е правилно, кое не – но никой не ни чува. Институциите трябва да дойдат на място и да видят как живеем, как работим. В Европа парламентът е на народа, а тук се държат сякаш е техен“, коментира Ибрямов с искреност.

Днес ферма „Борима“ не е просто производител на млечни продукти – тя е символ на това, че когато зад един бизнес стоят честност, труд и стремеж към качество, дори една шега може да се превърне в устойчива, семейна история за успех.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.