Особено голямо предизвикателство е преминаването към екоотглеждане на прасета
Tинка Гуглева е мениджър „Производство“ в свинекомплекс „Пъстрен“, който е част от веригата свинекомплекси на АЯКС Груп. Срещаме я, за да разберем какви са тенденциите и приоритетите в българското свиневъдство.
„Основният ни приоритет е да запазим конкурентоспособността си на пазара“, обяснява Гуглева. „В България навлизат много вносни меса и ние трябва да устоим на конкуренцията. Стремим се продуктите ни да са атрактивни както по цена, така и по качество. Качеството на българското месо е несъмнено, но чрез оптимизация на производствените разходи целим да направим продуктите си достъпни за потребителя.“
Свинекомплексът не спира да внедрява иновации. „Интересуваме се от изкуствен интелект, генетика и модерно оборудване. Технологиите ни помагат да оптимизираме процесите, особено когато липсва достатъчно квалифицирана работна ръка“, казва Гуглева. Чрез умни системи се следи консумацията на храната от животните, определя се тяхното тегло, а нови методи за определяне на разгонеността на свинете чрез изкуствен интелект позволяват да се работи с по-малко хора, но по-ефективно.
Устойчивостта също е на дневен ред. „Все още не сме изпитвали недостиг на вода, но постоянно търсим начини за икономично използване на ресурсите. Работим с високоспециализирана техника, която гарантира качество и минимално разхищение.“ Освен това качеството на суровините остава ключово, а целта е производството да използва по-малко антибиотици и добавки, за да бъде храната по-безопасна.
В „Пъстрен“ експериментират с иновативни продукти – препарати срещу микотоксини и билкови добавки за подпомагане здравето на животните.
По думите ѝ, политиките за подкрепа на иновациите и хуманното отношение към животните имат напредък, но все още тежестта на администрацията е голяма. „Документалната част често е повече от практическата подкрепа, но държавата и асоциациите се стараят да подпомогнат българските производители“, казва Гуглева.
Особено голямо предизвикателство е преминаването към екоотглеждане на прасета. „Това изисква сериозни инвестиции, особено за малките и средни ферми. Надяваме се държавата да подпомогне процеса, защото в Европа вече има такива ферми, но инвестициите са значителни“, обяснява тя.
В „Пъстрен“ са убедени, че бъдещето на българското свиневъдство е в иновациите и устойчивите практики. „Технологиите се развиват, ние също трябва да вървим напред“, обобщава Тинка Гуглева.