Проблемите с изкупуването и цените остават
Българските животновъди вече са подготвили агнетата за предстоящия Великден. Въпреки готовността за доставка на свежо месо, проблемите по веригата на доставка остават сериозни – и за производителите, и за потребителите.
Ниско изкупуване и несигурен пазар
Агнилната кампания приключи, в момента се извършва угояване на животните и предстои доене. Междувременно текат преговори с мандрите за изкупуване на млякото, сподели животновъдът Димитър Романов. Част от мандрите все още не работят на пълен капацитет заради откритото огнище на заболяване във Велинград. Продължават уточненията за това от кои региони може да се изкупува суровина.
Риск от срив на целия отрасъл
„Контролът по мандрите е засилен след огнищата на болести, което е разбираемо. Но трябва да се внимава какви действия ще се предприемат, защото в противен случай рискуваме санкции и забрани от трети страни, където традиционно изнасяме млечни продукти – САЩ, Австралия, арабските страни“, коментира Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите.
Ако не бъдат взети навременни мерки, съществува риск от забрана за износ, което ще доведе до катастрофални последици. „Целият сектор – овцевъдство, козевъдство и свързани предприятия – може да бъде блокиран за години напред“, предупреди Михайлов.
Въпреки това, суровината в момента е достатъчна и мощностите работят. Очаква се през летния пик на млеконадоя да няма дефицит на български млечни продукти в магазините.
Ниските изкупни цени и високите надценки
Изкупната цена на овчето мляко е необяснимо ниска. „Започваме наблюдение върху преработвателите – и ще търсим прозрачност за това на какви цени се изкупува и на какви се продава“, казват от бранша.
Статистиката при млечните продукти е стряскаща – надценките достигат до 110%. Кашкавал, който се продава от мандра на 14–15 лева, на рафта е 28–30 лева. Сиренето – от 9–11 лева на изходна цена – достига до 21 лева в търговската мрежа.
„Не е справедливо търговците на дребно да прибират 50% от крайната цена, докато останалите 50% трябва да покрият всичко останало – суровина, труд, енергия, опаковки“, заявяват от сектора.
Защита на българското производство
„Има достатъчно българска суровина, за да гарантираме сигурност на потребителите. През 2020 г., когато 90% от млечните продукти в магазините бяха български по постановление на МС, не беше допуснат дефицит нито за ден“, припомнят производителите.
Секторът предлага отново въвеждане на 90% български млечни продукти в големите търговски вериги, вместо предложените 50% в проектозакона на земеделския министър.
За Великден: българско агнешко на нормални цени
Животновъдите уверяват, че цените на агнешкото от фермата не са увеличени спрямо миналата година. „Стараем се цената в магазините също да остане достъпна. Колкото по-къса е веригата, толкова по-достъпна ще е цената за потребителя“, подчерта Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“.
Срещу имитации и нерегламентиран внос
Проблем остава използването на замразено месо от чужбина в месопреработвателните предприятия, докато българските животни остават неизкупени. „Албанци и гърци ги купуват, нашите преработватели не искат да ги изкупуват. По-лесно е да се внесе замразено месо, да се преработи без качество, но да се сложи български етикет. Това е недопустимо“, категорични са от бранша.
„Държавата трябва да въведе контрол и правила, за да не компрометира доброто име на българските продукти“, обобщават животновъдите.