1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. Цените на агнешкото месо от фермата не са увеличени спрямо миналата година

Цените на агнешкото месо от фермата не са увеличени спрямо миналата година

Проблем остава използването на замразено месо от чужбина в месопреработвателните предприятия, докато българските животни остават неизкупени

Българските животновъди вече са подготвили агнетата за предстоящия Великден. Въпреки готовността за доставка на свежо месо, проблемите по веригата на доставка остават сериозни – и за производителите, и за потребителите.

Изкупната цена на овчето мляко е необяснимо ниска. „Започваме наблюдение върху преработвателите – и ще търсим прозрачност за това на какви цени се изкупува и на какви се продава“, казват от бранша.

Статистиката при млечните продукти е стряскаща – надценките достигат до 110%. Кашкавал, който се продава от мандра на 14–15 лева, на рафта е 28–30 лева. Сиренето – от 9–11 лева на изходна цена – достига до 21 лева в търговската мрежа.

„Не е справедливо търговците на дребно да прибират 50% от крайната цена, докато останалите 50% трябва да покрият всичко останало – суровина, труд, енергия, опаковки“, заявяват от сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.