Проблем остава използването на замразено месо от чужбина в месопреработвателните предприятия, докато българските животни остават неизкупени
Българските животновъди вече са подготвили агнетата за предстоящия Великден. Въпреки готовността за доставка на свежо месо, проблемите по веригата на доставка остават сериозни – и за производителите, и за потребителите.
Изкупната цена на овчето мляко е необяснимо ниска. „Започваме наблюдение върху преработвателите – и ще търсим прозрачност за това на какви цени се изкупува и на какви се продава“, казват от бранша.
Статистиката при млечните продукти е стряскаща – надценките достигат до 110%. Кашкавал, който се продава от мандра на 14–15 лева, на рафта е 28–30 лева. Сиренето – от 9–11 лева на изходна цена – достига до 21 лева в търговската мрежа.
„Не е справедливо търговците на дребно да прибират 50% от крайната цена, докато останалите 50% трябва да покрият всичко останало – суровина, труд, енергия, опаковки“, заявяват от сектора.