Агра 2014

Изложението "Агра" ще се проведе от 4 до 8 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив.

Ангажираните изложбени площи са с 83% повече спрямо декември 2012 г., а участниците – с 61% повече. Очаква се до откриването на "Агра 2014" и екзпозициите, и изложителите да отбележат ръст в сравниение с миналата година. Това е ясен симптом, че селското стопанство излиза от кризата и тръгва нагоре.

Расте и амбицията на бизнеса да предлага на пазара нови продукти, което също показва, че за отрасъла е приключил периодът на оцеляване и е дошло времето за развитие. По желание на фирмите се разширява традиционният Конкурс за иновации, който се провежда в рамките на Международната селскостопанска изложба. През 2014 г. в него  ще има не 6, а 8 категории, като в отделни групи ще се състезават технологиите за рестениевъдството и за животновъдството заради бързото навлизане на научните разработки в двата сектора.

Компании от 12 държави вече са подали заявки за участие в предстоящата "Агра". Тя  отново ще демонстрира нови технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги,  постиженията на научните институти в състава на Селскостопанската академия. Очакват се над  30 000 посетители – предимно собственици на фирми, мениджъри и специалисти, от страната и чужбина.

Прогнозира се  ръст и на участниците в  Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство "БиоАгра", тъй като тя стана фаворит на посетителите специалисти.

Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра се провежда в партньорство с Фондация АВАЛОН – Холандия и Агроекологичен център към Аграрен университет – Пловдив.

Целта на изложбата е да представи биологичното земеделие като начин на производство, щадящ околната среда, а произведените биологични продукти - като качествена и здравословна храна.

Пазарът на биологични продукти е един от най-бързо развиващите се пазари в световен мащаб, а България има сериозен потенциал, за да превърне биоземеделието във водещ сектор – природни дадености, незамърсена земя, подходящ климат, регламентирана нормативна уредба.

Основни браншове на изложбата са:

  •   биологично земеделие и животновъдство
  •   биологични продукти – нехрани
  •    биологични ферми
  •    сертифициращи организации
  •    консултантски фирми
  •    неправителствени органи и асоциации
  •   търговия с биопродукти – биомагазини, биохотели, биоресторанти и др.
  •   специализирани печатни и интернет издания

"Агра 2014" ще се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.