1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Снежина Динева: За сезон 2024 поливните площи ще бъдат увеличени с около 40 хил. декара

Снежина Динева: За сезон 2024 поливните площи ще бъдат увеличени с около 40 хил. декара

Цената на водата остава като миналогодишната, заяви изпълнителният директор на „Напоителни системи“ АД

 - Г-жо Динева, земеделският министър Кирил Вътев многократно обяви, че напояването е приоритет номер едно за неговото ведомство. Докъде стигнахте с проектите?

Напояването наистина е приоритет и отново се намираме в една много суха година, а земеделие без напояване е невъзможно. „Напоителни системи“ изпълнява 24 проекта, които са от най-голямо значение за хидромелиоративната система в страната, тъй като това са нашите главни напоителни канали на територията на 14 клона. Почти са открити напоителните площадки, мога да се похваля, че в началото на напоителния сезон, който е към 1-ви май, няколко от обектите ще бъдат завършени с Акт 16 и ще бъдат в готовност за напоителния сезон. Навсякъде всички останали обекти ще бъдат спрени от 1-ви май до 31 октомври, за да може да се проведе един нормален поливен сезон. След което ремонтно-възстановителните работи ще бъдат продължени, така че да можем да осигурим вода за напояване на всички земеделци в районите, където се извършва такава рехабилитация.

Мога да кажа, че съм изключително щастлива от факта, че там, където ще завършат ремонтите, успяхме да направим тази потенциална икономия на вода и по този начин в тези райони имаме даже заявка за увеличаване на поливните площи. Предварителните ни данни за този сезон са, че с около 40 хиляди декара ще има увеличение на поливните площи.

 - Земеделците се интересуват от цената на поливната вода. Какво можем да съобщим?

Вече взехме решение на Съвета на директорите, след проведените консултативни съвети по хидромелиорации и поливно земеделие, да не променяме цената от 2023 година, с цел да има предвидимост за земеделските производители. В същото време МЗХ се ангажира отново да нотифицира в ЕК мярката за подкрепа на земеделските производители с компенсация до 80 % на цената на услугата „Доставка на вода за напояване“, така че за поливен сезон 2024 те отново ще могат да кандидатстват.

В бъдеще ще се стремим да решим трайно този проблем, като едната от главните ни цели е чрез рехабилитация да намалим разходите на дружеството. Отделно от това и държавата трябва да се намеси, за да може чрез законодателни промени да има трайно субсидиране на тази услуга.

timak-agro

 - В тази нестабилна политическа среда как ще се развият процесите в „Напоителни системи“ и финализирането на обектите?

Оптимист съм, защото в „Напоителни системи“ продължаваме да работим, независимо кое правителство управлява. Гледаме и към Стратегическия план. В момента върви приоритизиране на обектите, които да бъдат проектирани и след това изпълнени с финансиране по интервенция, която е продължението на мярка 4.3. Направихме още един консултативен съвет по хидромелиорации и поливно земеделие към МЗХ, за да може участниците да предложат критериите за оценка на обектите. Няма да са достатъчни предвидените пари. Аз се надявам да намерим допълнително финансиране, така че да можем да рехабилитираме и останалата част от хидромелиоративната инфраструктура. Но стратегията на Световната банка трябва да бъде актуализирана задължително.

 - Министър Вътев обяви, че минимумът, който е нужен, за да тръгне реформата в напояването е 1 милиард лева.

От последната, през 2016 година, стратегия на Световната банка тази цифра наистина е около 1 милиард. Ние имахме проект към НПВУ на стойност около 850 милиона с 265 обекта, но за голямо съжаление той отпадна. Това би решило около 80 процента от рехабилитацията на хидромелиоративната мрежа на България.

Искрено се надяваме да се намери възможност за финансиране - било чрез НПВУ, било чрез друго национално финансиране, но това трябва да се случи категорично, с оглед на сухите периоди, които предстоят.

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.