1. Начало
  2. Интервюта
  3. Инвестиции
  4. Нашите хибриди са с възможности за пълно оползотворяване на потенциала и с топ стабилност

Нашите хибриди са с възможности за пълно оползотворяване на потенциала и с топ стабилност

Божидар Бонев, продуктов мениджър на „Лимагрейн”

- Г-н Бонев, каква е равносметката на „Лимагрейн” за 2010 г.? Какъв беше пазарният дял на компанията по отношение на слънчогледовите хибриди?

- Равносметката е положителна заради много добрите резултати при всички култури, които развиваме в България – слънчоглед, царевица, пшеница, ечемик и рапица. Що се касае за слънчогледа, „Лимагрейн” винаги се е стремяла към върха и през 2010 г. беше направена още една сериозна крачка в това отношение. Слънчогледовите ни хибриди укрепиха позициите си на пазарни лидери при конвенционалните слънчогледи и в Клиърфийлд направлението. Трябваше да реагираме подобаващо на нови предизвикателства като новите раси на паразита синя китка и ние го направихме. Не трябва да има съмнения, че сме готови с отговор и за всяко едно очакване на пазара при основните направления в слънчогледовото производство. Мога само да ви уверя, че както се е случвало неведнъж да бъдем новатори, така и занапред можете да разчитате на това.

- Какви са предимствата на царевичните и слънчогледовите хибриди на „Лимагрейн”. Могат ли земеделските производители да разчитат на тях?

- Сезон 2010 беше много добър за „Лимагрейн” от гледна точка на представянето на хибридите и сортовете ни. В агроклиматично отношение годината беше много интересна и не беше еднакво добра за всички култури. Примерно при слънчогледа, едновременно бяха създадени предпоставки за отлични резултати, а в същото време не беше дадена възможност на фермерите да се възползват напълно от тях – всички се сещат за проблемите в технологично отношение през пролетната кампания.

„Лимагрейн” има имидж на компания, която притежава генетика с отлична стабилност и толерантност на стрес и сме се представяли винаги много добре в критични години. Поради тази причина с интерес очаквахме резултатите при царевицата през изминалия сезон, защото тогава бяха прогнозирани добиви, близки до максималните. Това, което получихме като резултати, беше това, което винаги сме търсили и което е крайна цел на многопластовата ни опитна програма, а именно – да внедряваме хибриди с възможности за пълно оползотворяване на потенциала и с топ стабилност. Двете цели са взаимосвързани, защото не е възможно да бъдат поддържани високи резултати във времето без нужната стабилност. Пазарът познава редица случаи на продукти „еднодневки”, които изригват в определени години, при определени специфични условия, точно пасващи на изискванията им, а след това многократно се провалят.

- Кои от хибридите на „Лимагрейн” бяха най-успешни през миналата година?

- Да се говори за най-успешни продукти на база резултати от едногодишно представяне не е правилно заради качествата, които всеки един от тях носи. При царевицата ние не дублираме избора си в отделните групи по ФАО, но все пак имаме нови предложения, които сме длъжни да наложим, давайки възможност на фермерите сами да се убедят в качествата им, сравнявайки ги с вече утвърдени продукти. В този смисъл интересни бяха новите царевични хибриди като LG 30.290, LG 34.88, LG 33.50, които напълно оправдаха очакванията ни при интензивните условия на отглеждане през 2010 г. Повтарям, че очаквахме с голям интерес добра година за царевицата като предходната, за да покажем, че генетиката ни е много високопродуктивна.

При слънчогледа получихме също отлични резултати и в северна и в южна България, като на места в южна България те бяха рекордни (района на Карнобат), нещо, което дори в година като 2010 г. е трудно постижимо. Това означава, че продуктите ни са много добре адаптирани, защото и в условия много по-различни от тези през 2010 г. в сравнение с конкурентите си те са показвали също толкова добри резултати. Важно беше да установим на полето приспособеността към местните условия на хибридите ни в отделните направления – конвенционални с различни нива на устойчивост срещу различните раси на синя китка, Клиърфийлд хибридите, както и хибридите от останалите направления, присъстващи в опитите ни. Мнението ми е, че разполагаме с много добре окомплектовано портфолио, включващо хибриди, носещи устойчивост на раси синя китка – А-Е – LG 56.65, LG 56.35, Megasun; устойчиви на новите по-вирулентни раси на синята китка в България – LG 55.80, LG 55.50, LG 55.33, Goldsun, както и Клиърфийлд хибридите – LG 56.33CL, LG 56.63CL, LG 56.58CL, LG 55.43CL, LG 56.07CL.

- Традиционно „Лимагрейн” прави опити с хибриди, за да могат земеделските производители да се убедят в приспособимостта им към почвено-климатичните условия на страната и тяхната добивност. Разкажете ни по-подробно какви хибриди бяха заложени в отделните райони на страната и какви резултати бяха получени, за да могат земеделските производители да се ориентират правилно за новия стопански сезон?

- Да, развиваме няколко типа опити. Като водещи за земеделските стопани са така наречените демонстрационни полета, защото те се извеждат от самите тях в реални производствени условия. На практика там всички ние наблюдаваме поведението на хибридите, които предлагаме на пазара. Имаме няколко нови слънчогледови хибрида от направлението Клиърфийлд, като след направен анализ препоръчваме LG 56.33CL да се отглежда в северна България, това е хибрид с топ потенциал за добив. LG 55.43CL e по-добре адаптиран за условията на южна България и според мен там той би изпъкнал с качествата си. LG 56.07CL е съвсем нов и характерно за него е, че е с много светла семка. Той може да се отглежда навсякъде, но е по-скоро интензивен тип хибрид и би бил по-ефективен при условията на отглеждане в северна България. Новите ни хибриди, устойчиви на новите раси на синя китка, са приложими за използване в цяла България.

При царевицата всичките ни хибриди се представят отлично в северна България, а за южна – с подчертано по-добра толерантност на почвено засушаване и като цяло по-добра пластичност за условията там са ранните LG 23.06, Anjou 292, LG 33.30, средно ранните LG 33.50, LG 33.62, както и някои от по-късните – LG 34.75, Aacienda, Poncho, LG 35.40.

- С какво „Лимагрейн” смята да изненада през настоящата година земеделските производители?

- С доказано работещи продукти за борба с новите раси на синята китка (LG 55.80, Goldsun, LG 55.33 и LG 55.50), с царевичните хибриди от новото за България направление LGAN за производство на силаж с по-добра смилаемост и хранителна стойност с цел повишаване на млеконадоя при кравите – LG 32.32, Jodie, Aacienda и други, с два нови много добри хибриди зимна маслодайна рапица – Албатрос и Алабастер, и със сортове пшеница и ечемик от последно поколение, за които ще ни трябва много повече време, за да навлезем в детайли. С някои от направленията при слънчогледа, царевиците LGAN и зърнено-житната ни програма сме абсолютни новатори. Земеделието е един от най-бързо развиващите се отрасли и тук търсенето на инструменти за повишаване ефективността на производствения процес и като цяло на рентабилността е много сериозно. Радва ме желанието на фермерите да експериментират и въвеждат иновации в производството си. „Лимагрейн” работи при всички основни полски култури и досега е наложила редица много успешно работещи решения, а през сезон 2012 очаквайте още интересни изненади.

- Препоръките Ви за новия сезон? На какво трябва да акцентират земеделските производители при избора на семена?

- В национален мащаб засетите площи с есенници не достигнаха очакваните размери и това създава предпоставки за допълнително увеличаване на площите, заети с пролетни култури, а в България това са основно царевица и слънчоглед. При царевицата вероятно за мнозина е много трудно да се ориентират в огромния набор от хибриди на пазара. Бих посъветвал тези фермери да заложат на нашата генетика заради всички качества, които носят хибридите ни – с високо съдържание на скорбяла, с високо качество и смилаемост на силажа, подходящи за производство на биоетанол и биогаз, но най-вече защото носят нужната сигурност заради заложените в тях биологични и стопански качества – стабилност в представянето, толерантност на болести и висок потенциал за добив.

В случай че стопаните заложат на слънчоглед, то нека не рискуват с непозната генетика, а да разчитат на изпитани продукти. Изисква го и без това нарушеният сеитбооборот и вероятността от проблеми с болести или нови раси синя китка. Клиърфийлд технологията, като многоцелево средство, е също много подходяща в такива моменти. Моята препоръка е на местата, където синята китка с нейните нови произходи е вече разпространена да се залага изключително на генетически устойчиви хибриди слънчоглед. Всичко това „Лимагрейн” може да предложи на своите партньори. По друг начин казано, нека заложим на сигурността и изпитаните, работещи решения – тези които винаги са ни носили успех!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.