1. Начало
  2. Интервюта
  3. Наука и образование
  4. Заради забраните да се правят опити с ГМО нашите млади учени ще предпочетат да практикуват в други страни

Заради забраните да се правят опити с ГМО нашите млади учени ще предпочетат да практикуват в други страни

Атанас Атанасов, управител на Съвместен геномен център и бивш директор на „Агробиоинститут”

-Академик Атанасов, какъв е поводът за посещението на проф. Дирк Инзе в България, какво очаквате от срещите с него?
-Поводът за посещението на Инзе е, че му беше връчена диплома за чуждестранен член на Българската академия на науките. Инзе е представител на един от най-известните институти за анализи по биотехнологии в Европа и света. Освен това причината да ни е гост е възможността за общо сътрудничество в сферата на научните изследвания и опити.
 
-Как практически бихме могли да си сътрудничим с проф. Инзе?
-Едно от нещата, които могат да се случат и ще извлечем ползи от сътрудничеството е да обучим наши кадри в института в Белгия. Разбира се, хората, които ще изберем да изпратим на обучение, ще бъдат подбрани, според нивото, до което са достигнали. Освен това можем да работим заедно по проекти и да извоюваме финансиране по европейските програми. Смятам също, че редица техни постижения биха могли да намерят реално приложение у нас. Така например тополата, която е ниско растяща, с ниско лигниново съдържание, може да служи в България за производство на биомаса, вместо да се използват земеделските култури за производство на биоенергия. За съжаление ние все още сме в твърде консервативната зона заради рестрикциите в Закона за ГМО. Това е и причината да не можем да се възползваме от разработките на института, дори ако ни се подаряват.

-В Белгия разрешени ли са опитите, свързани с ГМО?
-Законодателството в Белгия е като европейското, което позволява изпитването на всички видове култури и при доказване на тяхната безвредност, те могат да бъдат предложени за масово отглеждане.

-Какво губят нашите учени от това, че са забранени опитите?
-Предимно губи страната. Учените губят само за себе си, но факта, че не могат да реализират познанията си на наша територия, от това губи цялата страна като икономика. Това означава, че няма стратегия, няма виждания за бъдещето и заради забраните за опити нашите млади учени ще предпочетат да практикуват в други страни.
 
-Какви са тенденциите при разработване на ГМО сортове растения?

-Тенденциите са да се създават широкоадаптиви сортове. Тоест такива, които ще могат да се адаптират към бързо променящата се температура и климатични фактори, както и да бъдат максимално толерантни на болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.