1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Петя Ставрева: Селските райони трябва да бъдат много по-свързани и да бъдат увеличени инвестициите в тях

Петя Ставрева: Селските райони трябва да бъдат много по-свързани и да бъдат увеличени инвестициите в тях

Председателят на ПП „Обединени земеделци“ взе участие в Rural Pact Conference, организирана от ЕК

 

 - Г-жо Ставрева, Вие бяхте сред участниците на конференцията за селските райони Rural Pact Conference, която се проведе в Брюксел. Каква беше целта на събитието, организирано от ЕК?

Това е една стратегическа конференция за бъдещето на политиките за развитие на селските райони в ЕС в периода до 2040 година. Миналата година Европейската комисия представи дългосрочна визия за развитие на селските райони и този стратегически документ, който беше дискутиран на конференцията, е част от политиките на ЕК в партньорство с различни организации, представители на местни, регионални власти, на организация на производителите, представители на неправителствения сектор, на общностите в селските райони.

Концепцията на този документ е създаване на една голяма мрежа на регионално, национално и европейско ниво, като ЕК се опитва да покани максимално широк кръг участници, които да се включат в дискусиите, да бъдат активни и да дадат своите препоръки.

На форума присъстваха около 500 представители на всички европейски държави. Основен акцент беше представянето на дългосрочната визия от председателя на Комисията по земеделие, също така и от еврокомисаря по земеделие, който акцентира на необходимостта от включване на повече активни страни при дискусиите, за да може този документ да бъде съобразен с нуждите и възможностите на жителите на селските райони и на всички, които са част от селските райони на ЕС.

 - Какви са основните приоритети на европейските политики по отношение развитието на селските райони?

И за ЕК, и за всички нас е много важно да има устойчивост. Селските райони да бъдат много по-свързани, да бъдат увеличени инвестициите. Нека да не забравяме, че политиката на ЕС, освен подпомагане на земеделието, е и да се намали изостаналостта на селските райони.

По време на дискусиите подчертах, че са необходими повече инвестиции в малките населени места, с цел създаване на по-добри възможности за заетост и нова инфраструктура в селските райони. Необходимо е включване на всички общности за изграждане на мрежи за партньорство между местна власт, неправителствен сектор, земеделски производители. Включването на младите хора, на младите фермери, на организациите и асоциациите на производителите, както и на местната власт, която да бъде част от процеса при вземане на решенията.

Едно от предложенията на ПП „Обединени земеделци“ е за стартиране на регионални програми, не само на една национална програма. През регионалните програми ние можем да се съобразим със спецификите и нуждите на всеки един регион.

Една от много важните дискусии беше за възраждането на селските райони и създаването на активни селски общности, където смятам, че България трябва да положи много усилия, защото имаме голям потенциал, който можем да развием.

 - Какви са амбициите на ЕК?

Това, което ЕК представи в своя екшън план, е свързано с ускорено развитие, тъй като 80% от територията на ЕС попада в така неречените селски райони, но в тях живеят под една трета от населението на ЕС, което означава, че тези региони имат голям потенциал и възможности за развитие. Насърчават се проекти, свързани с окуражаване на младите хора, на жените да участват по-активно в различни дейности в селските райони, както и създаване на мрежи и организации, които на различни нива да си сътрудничат за едно по-ускорено развитие.

Предстои до края на следващата година този документ, който дискутирахме, да бъде завършен в неговия пълен вид.

 - Взаимодействат ли си целите на този пакт за селските райони с тези на новата ОСП?

Да, този пакт е част от новата ОСП на ЕС. Нека, също така, да споменем новите тенденции, свързани с дигитализацията, с въвеждането на иновациите, със създаването на така наречените умни селища, което е една предпоставка да привлечем и повече млади хора в този процес на възраждане на селските региони.

 - Кои са добрите примери от Европа?

Давам за пример Франция, където действат близо 80 регионални програми за развитие на селските райони. Така много по-успешно се осъществяват приоритетите.

Друга държава, която работи много успешно, е Испания. Виждаме, че и Италия също е много активна по отношение на политиката за развитието на селските райони.

 - Къде сме ние?

България също има успешни инициативи, но в нашата страна се намират едни от най-изостаналите райони от ЕС, което е голямо предизвикателство и ни задължава, като общество, като държава, да положим повече усилия, за да могат хората, които живеят в най-малките населени места, да получат една различна перспектива за развитие и да усетят реалните ползи от европейските средства и членството на България в ЕС.

 - Върху какво България трябва да работи по-усилено, за да наваксаме?

Трябва да се фокусираме върху малките населени места и създаване на нови условия за заетост. Да стартираме регионални програми. Да има по-засилен и качествен мониторинг на управлението на средствата за развитие на селските райони, за да не бъдат допускани злоупотреби. Да насочим повече средства към максимално широк кръг жители. Т.е. не малко на брой проекти за по-големи суми, а по-скоро повече проекти, които могат да стигнат до повече хора, живеещи в селските райони на България. Не можем да си позволим да имаме център и изоставаща периферия. За съжаление, част от селските райони са в едно необлагодетелствано положение, но имаме възможност да променим тази перспектива и аз смятам, че пандемията показа, че много хора от градските райони се насочиха към малките населени места, което показва един потенциал, който имат българските села. Време е държавата да обърне фокуса, насочвайки ресурс и поставяйки приоритетно развитието на малките населени места.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.