1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Пламен Абровски, депутат от ИТН: Нашата цел е създаването на средна класа в земеделието

Пламен Абровски, депутат от ИТН: Нашата цел е създаването на средна класа в земеделието

Дебатът за въвеждането на тавани предстои, решението ще бъде взето от 47-то Народно събрание

 

- Г-н Абровски, един от големите въпроси, който стои пред българските земеделци е каква цена ще платят за Зелената сделка?

- Рано е да се каже. Зелената сделка е една голяма стратегия на Европейския съюз, която показва какво искаме да постигнем. Много по-важен е разговорът как точно ще го постигнем. Този разговор за нас предстои.

- Какви законодателни инициативи, свързани със земеделието, да очакваме в 47-тото Народно събрание?

- Имаме отчайваща нужда от поземлена реформа. В българското земеделие в момента се води война – война за земя. При липса на всякакви правила, тази война е жестока и тя вреди – както на големите, така и на малките. Затова нашата цел е създаването на средна класа земеделски производители. Без един такъв гръбнак, ние няма да имаме нито селски райони, нито земеделие, нито храни. Нищо няма да можем да постигнем без средна класа в земеделието.

- Темата за въвеждането на тавани в подпомагането остава гореща у нас – какво предстои?

- Европейският регламент за стратегическите планове вече е публичен и достъпен. Ако се налагат тавани, независимо под каква форма – фиксирани или прогресивно намаляващи, това решение ще бъде взето единствено в 47-то Народно събрание. Досега подобно решение можеше да бъде взето от аграрния министър.

Бата Агро - изложители

Представете бизнеса си в БАТА АГРО - най-голямото изложение за техника, продукти и услуги за земеделието! Регистрирайте се за участие само до 15 декември и вземете 40% отстъпка за изложбени площи!

- Вие на какво мнение сте относно въвеждането на тавани?

- Трябва много внимателно да анализираме ситуацията. Земеделското министерство вече е изпратило 9 варианта по тази тема. Преди обаче да ги разгледаме, ние трябва да сме запознати с анализа, на базата на който са изготвени тези варианти. Не може с лека ръка да се взимат такъв тип решения. Ние трябва да се грижим малките производители да станат средни, а не да съсипваме големите и да ги превръщаме в средни стопани. Балансът трябва да бъде запазен.

- Ще има ли най-после Закон за браншовите организации?

- Наред с поземлената реформа в България, Закон за браншовите организации е втората най-належаща стъпка. Без структурирането на браншовите организации, като един равнопоставен партньор на който и да е земеделски министър, няма как да имаме ред в аграрния сектор. И няма как да спрат своеволията на някои самозабравящи се политици.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.