1. Начало
  2. Интервюта
  3. От фермата до трапезата
  4. Евгений Динев, агроном: Агрохимическата индустрия е готова за Зелената сделка

Евгений Динев, агроном: Агрохимическата индустрия е готова за Зелената сделка

Започва постепенна замяна на химическите пестициди с биологични

 

 - Г-н Динев, как агрохимическата индустрия ще изпълни изискванията на Зелената сделка. Има ли такава готовност?

Компаниите в Европа се подготвят за спазване на условията, а именно - намаляване с 50 процента на използването на препарати за растителна защита към 2030 година. Преди около 4-5 години започна тази подготовка с редица мерки и мога да кажа, че като цяло индустрията е готова и работи в тази посока.

Хубавото за България е, че у нас няма да се намалят препаратите за растителна защита с 50 процента, а с 35 процента. Всяка една държава трябва да има участие в това общо намаляване с 50 процента в Европа.

Например, държави като Германия, Австрия, Франция и Испания трябва да намалят препаратите за растителна защита с 65 процента, което в техния случай е сложно и по-голямо предизвикателство.

 - Как компаниите от растителнозащитната индустрия се пренастроиха за новите реалности?

Някои от тях си поставиха за цел до 2025 година да намалят с 50 процента продажбите на препарати за растителна защита и съответно да заменят ПРЗ с биологични или други решения.

 - Аграрната наука какви решения дава, за да се намали употребата на химия в земеделието?

Първото нещо е интегрираната растителна защита. Това е огромна система от мерки за контрол на дадена болест или неприятел, наред със сеитбооборота и устойчивите сортове, които можем да изберем. Виждаме през последните години, че семенарските компании залагат много към устойчивост към основните икономически важни болести. Наблюдаваме, че в съвременната генетика е постигнато много по-високо ниво на толерантност към болести, а дори вече говорим за толерантност към неприятели, което е нещо ново при семинарските компании.

Ако направим един анализ на последните четири дори и пет години при производството на пшеница в България, в много случаи се използва само един фунгицид. Предишни години се използваха два, дори три. Искам да обърна внимание, че занаред сортовете ще бъдат по-толерантни към болести и това от своя страна също ще намали нуждата за използване на продукти за растителна защита.

 - Много от фермерите предприемат превантивни пръскания. Какво налага това?

Тук трябва да използваме модерното. Да се възползваме от дигитализацията и да използваме дигитални приложения за мониторинг на болести. Когато имаме едно такова приложение, чрез алгоритъм се правят изчисления за необходима температура за развитие на дадена болест, влажност, устойчивост на сорт, климат, район. Проследяват се над 20 фактора и приложението алармира, че ако условията продължават да бъдат по същия начин, съобразявайки се, разбира се, и с прогнозата за времето, да кажем след 10 дни ни очаква развитие на брашнеста мана. В този случай вие ще знаете, че три или четири дни преди това може да направите едно пръскане. Тогава пак ще влезете превантивно, но наистина ще има нужда.

CAP-november-project

Абсолютно всички големи мултинационални компании и производители на продукти за растителна защита развиват такива собствени програми. Все още много малко от фирмите ги продават на пазара, но всички ги тестват. Налични са. Индустрията е готова да даде това решение на земеделеца, което пък от своя страна да му помогне да намали разходите на единица площ и използването на продукти за растителна защита.

 - Превантивното пръскане има ли алтернатива?

Когато имаш информация, че след седмица ще се появи заболяване, няколко дни преди това ти може да приложиш имуностимулатор и той да подсили имунната система на растението, което да успее да се противопостави на болестта и да не се разболее. Също така, качественото хранене влияе доста сериозно върху устойчивостта на растенията на заболявания.

 - Има ли други варианти за намаляване на химията в земеделието?

Друга препоръка е комбинирането на конвенционален продукт с биопродукт за растителна защита в съотношение 50 на 50. Най-новите биопрепарати се доближават до ефикасност на конвенционалните. Ние имаме биологични продукти с ефикасност както конвенционалните - над 80 процента. Така че, стопаните спокойно могат да разчитат на тях.

Сигурен съм, че ще ни отнеме време да повярваме в биологичните решения за растителна защита, но и това ще стане. Все пак, когато земеделците видят ефекта една, втора, трета година на полето, няма как да не да повярват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.