1. Начало
  2. Интервюта
  3. От фермата до трапезата
  4. Илия Проданов: Ние сме иновативни, млади, надъхани

Илия Проданов: Ние сме иновативни, млади, надъхани

Полето е най-големият университет, казва потомственият фермер

 

 Илия Проданов е на 31 години, семеен, с три деца. Фамилното стопанство обработва 13 000 дка земя в четири землища в две общини - Бургас и Камено.

 - От колко години се занимаваш със земеделие?

Занимавам се със земеделие откакто се помня. Баща ми е стартирал бизнеса през 1991 година и така покрай него вече 10-15 години участвам активно.

 - Защо реши да влезеш в семейния бизнес?

Не съм имал други интереси. Животът ми винаги е бил свързан със земеделието. Това вече е готово изградено стопанство и все пак някой трябва да го продължи. Второ - на мен ми харесва като работа и за момента мога да кажа, че е доходоносен бизнес. Имам финансова удовлетвореност. Разнообразие в ежедневието. Всичко.

 - Какво е за теб земеделието? Какво ти дава?

За мен най-важното е, че всеки ден съм сред природата. Не го приемам като тежка работа. За мен е ежедневие и съм свикнал с това. Харесва ми.

 - Какви са твоите отговорности в бизнеса?

Във фирмата работим аз, брат ми и баща ми. Участвам във всички дейности - от обработки до сеитба, пръскане, торене, прибиране на реколта.

 - Какво научи от твоите родители?

Много неща научих и продължавам да уча. Всичко, свързано със земеделието, съм го научил от тях.

 - Ако трябваше да започнеш сам от нулата - би ли го направил?

Надявам се, че пак бих се захванал с това, но може би по-голямата причина е, че съм потомствен земеделец.

 - Човек се учи в практиката, но какви познания имаш в земеделието. Имаш ли завършено такова образование?

Средното ми образование е икономика, а висшето ми е право – нищо, свързано със земеделието. Нямам един ден трудов стаж в тези области. Мога да кажа, че голям процент от фирмите и професорите, които обучават днешните кадри, идват и се учат от нас на полето. Това е най-големият университет.

 - Как ще надградиш семейния бизнес?

Аз мисля, че за в момента с брат ми сме дали една част от надграждането. Ние сме иновативни, млади, надъхани и даваме нов тласък за развитие на земеделието в нашата фирма.

 - Какво е твоето послание към всички млади фермери у нас и в Европа?

Да не се отказват. Да продължават напред. Да се развиват. Ние работим както за семействата си, така и за семействата, свързани с нашия бизнес, така и даваме живот в селата - така че, само напред!

 - Какво е най-важното за един млад фермер, за да стартира?

Знания. Финанси. Цел и мотивация. Пазар.

 -Смяташ ли, че един млад земеделец може да бъде по-успешен, ако наследи бизнеса от родителите си?

Естествено. Аз съм такъв пример. В цял свят земеделието е потомствено. Просто в България този процес тепърва се развива. След 10-15 години ще има все повече потомствени фирми.

 - Вярваш ли, че ОСП ще продължи да подкрепя доходите на фермерите?

Фермерите са една много важна част от световната икономика. Заради зелените изисквания обаче Европа трудно ще успее да компенсира фермерите. Мисля, че Европа трябва много сериозно да се замисли или върху размера на подпомагането, или върху промяна на изискванията към нас.

 - Една от целите на ОСП е намаляване на количеството на използваните препарати за растителна защита. Има ли решение?

Да, така е. Наистина на европейско ниво се говори за намаляване на препаратите, но ако видите статистиката, България е на последно място в използването на препарати за растителна защита. Така че, ние трябва да бъдем най-малко засегнати от това нещо. Все пак, фермерите в по-старите страни членки използват двукратно и трикратно повече препарати от нас. Не можем да говорим за еднакво намаляване на препаратите.

 - Какви добри практики прилагате в стопанството за опазване на околната среда и биоразнообразието?

Ние от няколко години вече не орем. Минахме на друг тип обработка с цел запазване на почвената влага, второ - оставяме полето с покривка. Другото като практика е засяване на междинни култури. За мен най-важният инструмент за опазване на околната среда и за опазване на почвеното здраве е правилният сеитбооборот. Също така - взимане на почвени проби и използване на торове, които наистина са нужни.

 - Използвате ли цифрови технологии в производството и с какво подобряват ефективността?

От 15 години използваме цифрови технологии. Навигацията първо навлезе. Сеитбата също мина през дигитализация, с цел незастъпване, торовнасянето става с помощта компютри, торенето е с променливи норми. Пръскаме с модерни пръскачки. Заснемане с дронове сме извършвали в нашето стопанство. Това са неща, които до няколко години много сериозно ще навлязат в земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.