1. Начало
  2. Интервюта
  3. От фермата до трапезата
  4. Явор Гечев: Националният стратегически план е готов

Явор Гечев: Националният стратегически план е готов

Чакайте приятни изненади по отношение на управлението на риска, заяви служебният министър на земеделието

 

 - Здравейте, г-н Гечев. Започваме едно трудно интервю. Равносметка, би могло да се нарече.

Да, равносметка. Нека да Ви кажа. Първо, Вие не сте се родили журналист, нито аз съм се родил министър. Временно заемам този пост в служебен кабинет, което от моя гледна точка е хубаво, защото знаеш защо си дошъл и знаеш кога си отиваш.

 - В едно интервю казахте, че Националният стратегически план е трябвало да се преработи почти изцяло. Защо?

Претенциозно е да се каже почти изцяло, но аз бях моторът при съставянето на Стратегическия план във варианта, в който го оставихме. Всъщност, не беше свършена много последваща работа за седем месеца, а това, което в крайна сметка виждаме, е, че има отстъпления. Имаме 405 бележки. Всички си мечтаем да има свързаност на земеделието с продуктивността, но тези неща в някои от аспектите в Стратегическия план бяха изчезнали и трябваше да ги връщаме.

Има индикатори, които ние, като държава, трябва да изпълним. Ако не ги изпълним, губим средства. Т.е., планирането е много труден въпрос, с който малко не са се справили колегите.

cap-octomvri-2022

 - В крайна сметка, кога ще бъде представен Националният стратегически план на ЕК?

Националният стратегически план е готов. По-скоро ние го забавяме за редица неща, които ЕК иска за доуточняване. Отстранени са бележките. Някои са формални, но други са тежки. Има неща, които са съчетани, между Първи и Втори стълб. Някои неща са разместени цялостно.

Мога да кажа, че утре можем да подадем Стратегическия план. По-скоро аз имам претенции за качество. Трябва да стане ясно, че след първото изпращане на Стратегическия план от предходния кабинет, сега ние не можем да правим нови интервенции. Т.е., ние отстраняваме забележки, вкарваме пояснителни елементи, надграждаме, но не можем да променяме коренно нещата. Можем да ги усъвършенстваме и това всъщност правим. Някои от нещата искат тежка експертиза.

 - Националният план за развитие на биоземеделието готов ли е?

Беше отложен Консултативният съвет, но това не значи, че Планът за биоземеделието не е интегриран в Стратегическия план, защото там нещата са ясни. Т.е ние трябва да отговорим на амбициите, които Европа иска да постигне заради Зелената сделка. Има различни неща, които са предвидени, има и доуточнения. Комисията ни върна забележки по отношение на подпомагането по Първи и Втори стълб при биологичното производство. Мисля, че сме се справили чрез хоризонтални подходи.

Ние говорим за Стратегически план, но хората трябва да знаят какво всъщност е Стратегически план. Това е всичко в земеделието за следващите пет години. Т.е., Стратегическият план съдържа в себе си политиката, която държавата ще прилага при директните плащания - това е Първи стълб. Съдържа в себе си Програмата за развитие на селските райони, която е Втори стълб от ОСП. Съдържа в себе си управлението на риска, което е така наречен неписан Трети стълб на ОСП. Съдържа в себе си програмите по пчеларство, по лозарство, биологичното земеделие, интервенциите, които се правят по отношение на организации на производители. Имаме млади земеделски производители. Имаме малки земеделски производители. Но всичко това има и рамки, определени в европейските регламенти. Те са такива, че трябва да се изпълняват от земеделските производители, защото в противен случай губим средства.

Всичко това е едно тежко планиране, в което ти трябва да намериш баланс, дори да си по-умен от западните държави, за да можеш да имаш догонващо развитие.

Иска ми се да вярвам, че този Стратегически план, ако не бъде развален от следващите правителства, ще повлияе наистина положително върху брутния вътрешен продукт. Т.е., ще има ефективност от него, а не само запазване на нива.

Това, което мога да Ви кажа, е, че на 14 октомври трябва да сме изпратили Стратегическия план. Имаме вече екологична оценка, публикувана на страницата на Министерството на екологията. Вървят процедурите по отношение на нея.

Надявам се да има парламент и нормално правителство, защото парламента го чака много работа. Ако държавата не се стегне, ако народните представители не осмислят своята си дейност в Комисията по земеделие, то без промяна на законодателството най-вероятно Стратегическият план няма да е достатъчен.

Pshenitsa biostimulanti zima sembodia

Вие готови ли сте с проектозакони?

Ах, че интересен въпрос. С основните пакети от закони, които да позволят на Стратегическия план да бъде активиран, т.е. правното основание за него, сме готови. Продължаваме на бързи обороти и категорично заявявам, че следващият кабинет ще завари МЗм в много по-добро състояние, отколкото сме го заварили ние.

 - Сега ще Ви помоля, да дадете разяснения за един нов елемент - управлението на риска.

Управлението на риска е нов инструмент, който в момента се въвежда в европейското законодателство. То отваря по-широки врати за нещо, което не се е случвало в момента. Има няколко варианта, които са предвидени по регламент и ние сме ги записали в Стратегическия план. Ще започна от познатите. Подпомагане на застраховането е превенция по отношение на риска. Това е финансов инструмент. Но ти можеш да имаш и управление на риска. Рисковете са много. Те са финансови и най-вече социални. Предвиждаме модул по отношение на държавни гаранции и управление на риска по време на изпълнение на проектите. Изключително нов инструмент.

Друго управление на риска – при природни бедствия. Ние можем да направим един револвиращ се взаимоспомагателен гаранционен фонд. Но ние търсим друга философия. Вместо да възстановяваме разходи, търсим вариант същите пари да се дават на пострадалите за осъществяване на определена дейност – закупуване на семена, торове, препарати, социална заплата, така че те да стигнат до нова реколта. Т.е. търсим устойчивост и тези хора да продължат дейността си.

Ще дам друг пример. Плодовете и зеленчуците са чувствителен сектор. Малките губят от обем. т.е., това е социален риск. Ние можем да управляваме този социален риск, ако им кажем да се кооперират и ако сключат договор на зелено, и тогава могат да бъдат поети определени гаранции. Това са част от инструментите, върху които работим. Чакайте приятни изненади!

Надявам се наистина следващият министър да не започва всичко от начало. Той ще получи подкрепата от моя страна и от целия ми екип, за да има приемственост, която е толкова необходима в този сектор.

 - Г-н Гечев, предавайки щафетата на следващия министър на земеделието, какво бихте му казали?

Ще му пожелая нещо, което не е свързано със земеделието. Ще му пожелая да постигне такава система на организация, която да му позволява да обръща повече внимание на семейството си и да свърши повече работа, отколкото моят екип е можел да свърши.

 - С чувство на удовлетвореност ли ще напуснете този пост?

Не. Аз съм работохолик и максималист. Аз не виждам нещата, които съм направил, а виждам нещата, които са останали несвършени.

Интервюто взе Валентина Спасова

Цялото интервю с Явор Гечев може да гледате тази неделя в предаването Брюксел в превод по АГРО ТВ от 20:30 ч.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.