1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Европа иска едри плодове, каквито не можем да достигнем с нашите сортове череши

Европа иска едри плодове, каквито не можем да достигнем с нашите сортове череши

Любомир Гашаров, производител на череши

- Г-н Гашаров, колко декара е овощната ви градина?

- Имам 40 декара с плододаващи черешови дървета и 30 декара млада овощна градина. Дръвчетата са на по една и две години.

- Какъв е добивът от череши и къде го реализирате?

- Добивът ми е средно 1,2 до 1,5 тона от декар. Черешите реализирам предимно на българския пазар. Правил съм износ за Румъния и Русия.

- Труден ли е достъпът до руския пазар?

- На руския пазар наистина е по-трудно, защото там изискванията са по-големи, изисква се и фитосанитарен контрол и др. неща. Понякога, според годината, в България има по-добри изкупни цени и затова ги продавам тук.

- А какви са изкупните цени на черешите в Русия?

- Изкупната цена за килограм средно голяма череша е 1-1,2 евро. Според качеството може да достигне до 1,4 евро.

- А в България как се търгува черешата?

- И тук цената е около евро за килограм, ако говорим за хубавите череши. Тези, които са за преработване, вървят около 1-1,20 лв. за килограм. На такива цени ги изкупуват фабриките за преработка.

- А намирате ли пазари в страни от ЕС?

- В ЕС все още не съм търсил пазар, защото там изискванията са много големи. Държи се на много високо качество череши, и на по-едри – от порядъка на 28-30 мм в диаметър, които ние с тези сортове не можем да достигнем. Моите сортове са Ван и Бинг. Новите, които съм засадил в младата градина, вече са с по-едри плодове. Като започнем да берем от тях, тогава вече ще търся пазари навън.

- Какви сортове предпочита европейският пазар?

На европейския пазар се търси предимно сорт Наполеон, който е по-едър, както и Съмбърст и други нови сортове едри череши. Европейският пазар се интересува от калибъра на плода, както вече казах.

- А в Русия на какви сортове залагат?

Там залагат на хрущялка, държат черешата да е твърда, защото така плодът издържа при транспортиране. В Русия залагат най-вече на това, независимо от сорта.

- В България има доста овощари, които отглеждат точно череши хрущялки и биха могли да се ориентират към руските пазари.

- Да, има много такива родни производители. В България почти най-известният сорт е Ван, който според мен е най-хубав засега. Вече навлизат и нови сортове, гръцки, турски. Но дърветата ни са все още млади и нямаме плодове от тях, за да ги видим и коментираме.

- Коя година ви е градината в плододаване?

- Старата ми градина е 11- та година в плододаване. Това е добра възраст. Но независимо на колко години са дръвчетата, те си искат грижите. Специално на тези, по-старите ми череши им предстои подмладяваща резитба. От началото на тази година вече започнахме частично да я правим.

- А в младата градина на кои сортове сте заложил?

- В младата градина съм заложил на Съмбърст и Суит хард…

- Какъв проблем лично за Вас са болестите по насажденията?

- Относно болестите проблеми нямаме в нашата градина. Ние си правим редовно профилактичните пръскания с препарати. Имаме схема, по която работим. Сега даже ни предстои зимно пръскане с Фунгуран или Шампион. По принцип за черешите най-опасна е черешовата муха и въшките, които нападат насажденията, но засега се справяме с тях и нямаме проблеми. В последно време дърветата бяха нападнати от акари. Затова се свързах с една от фирмите, предлагаща препарати за растителна защита. Дойде веднага техен представител и взе няколко листа от дърветата. Установи се, че в градината вече няма акари, но заплахата от тях за насажденията остава заради яйцата на вредителите по дърветата. Препоръчано ми беше пролетно пръскане с препарат, който е специално за борба с акарите.

                                                                      Интервю на Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.