1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Търсенето на трюфели се увеличава, а предлагането не е достатъчно

Търсенето на трюфели се увеличава, а предлагането не е достатъчно

Николета Симон представлява румъно-италианска компания, която продава заразени с трюфели фиданки

- Госпожо Симон, няма ли паднат цените на трюфелите, след като вече масово се отглеждат и в България, и в Румъния?

Противно на очакванията, в момента култивираният трюфел е почти двойно по-скъп от дивия. С моя помощ вече са засадени над 1000 дка в България със заразени лешници с трюфел и всички са се хванали. България е заразена с трюфели, те вече са навсякъде. Миналата година ми донесоха 2 кг трюфели, взети от корените на липа в центъра на Царево, били са направо отгоре. Тези гъби много лесно разпространяват спорите си. Чрез животинските изпражнения и оборския тор предимно. Ако пък имаш един трюфел, от него излизат още пет трюфела. Въпреки това, няма никаква опасност цените на гъбите да паднат, защото търсенето се увеличава, а предлагането не е достатъчно. В момента в Румъния е нормално да платиш 250 евро за порция бъркани яйца, поръсени с бял трюфел.

- Как вървят цените на луксозните гъби?

В България цените на горския летен черен трюфел са между 50-60-80-100 лв. А ние получаваме от борсата в Италия между 120-150 евро на кг.

Клиентите, от които купуват тук, получават в зависимост от борсовата цена не по-малко от 100 евро на кг за черен летен трюфел. При зимния черен и при белия цените са доста по-високи, като за зимния минават 500 евро на кг, а белият достига до 5 хил. евро на кг.

- Италия е тази, която държи пазара, нали?

Да, така е. В Италия обикновено гъбите се консервират в бурканчета с дивечово месо. Правят се и кремове с различни видове сирена или колбаси, също така за производство на ароматен трюфелов зехтин. Те могат да бъдат намерени на цени от 10 до 100 евро за бурканче. Най-благодатният пазар за трюфели е Италия, следвана от Германия, Франция. Хората, които отглеждат, ще получат най-висока цена за продукцията си, ако излязат директно в Италия. Но могат да се възползват и от посредничеството на компаниите, които са им продали фиданките. В момента цените на дивите трюфели са паднали, за сметка на това се покачват цените на култивираните. Причината е, че питомният трюфел е с по-високо качество, тъй като отглеждането му е контролирано, но расте в условия като в гората. Вкусът и мирисът на дивия и питомния са еднакви, но качеството е в полза на култивирания.

- Как се развива производството на трюфели в Румъния?

Отлично, вече хората имат реколта от насаждения на шест години. Има насаждения и в Молдова, и в Румъния. Добивите са основно от лешник и дъб, липа също, но тя е малко търсена. Лешникът дава реколта на третата година и половина, а дъбът - на шестата.

Интервю на Светлана Петкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.