1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Явор Гечев: Може да има три тавана на плащанията

Явор Гечев: Може да има три тавана на плащанията

Снимка:

Горещата тема в ЕС са диференцираните плащания, според председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България

- Г-н Гечев, това е второ събиране на агроесктора във връзка с бъдещата ОСП 2020. Преди повече от месец, големите организации се бяха обединили около тезата да няма тавани на плащания. Има ли промяна в позициите? 

Темата за таваните не сме я обсъждали. Но това, което аз мисля, е че всяка страна в ЕС трябва да има различна абсолютна стойност на таваните, защото проблемите и нуждите са различни. По-скоро трябва да се дискутира въпросът за какво е това иконоимески изгодно стопанство.  Също така мисля че ако една ферма има животни, зеленчуци,и овощарство, защо да няма три тавана на плащане по отношние на приоритетие на ЕС?

- Да, но това е една ферма. В повечето от другите страни на ЕС точно така изглежда едно нормално стопанство.

Какво като е една ферма? Ами тук на преден план излиза кооперирането. Произвеждате зеленчуци, или овошки кооперирайте се, за да си продавате по-лесно продукцията или да си купите обща техника и т.н.

От гледна точка на таваните, когато такива земеделци се обединят и започнат да произвеждат ефективно, помислете какво е посланието към тях с тези „плоски” тавани.

- Така е, наистина, но все пак в повечето от другите страни, нямат стопанства с такива огромни площи като при нас. И няма опасност 80 % от субсидиите да отидат в 5% от фермерите.

Да, така е. Но пък и в страните, за които говорите думата „рента” също не е понятна, както и „бяло петно”.  Това са фамилни ферми на по 200 г. Там проблемът е достъп до земя от страна на млади земеделски производители. А при нас проблемът е, че трябва да имаме ясна стратегическа национална рамка за устойчиво земеделие.

- Какво е устойчиво земеделие за вас?

Това е модел, при който едно стопанство може да оцелее.  По отношение на това колко голямо е въпрос на гледна точка. Дали ще е от един или пет декара, което отива в хоби земеделието, но ти не можеш да унищожиш такъм производител, защото е малък.  Проблемът е как да стане устойчив. Тези хора нямат алтернатива. И затова въпросът е каква ще е политиката на държавата. Дали ще подкрепя малките и средни ферми. Но, ако премем, че това ще е така, неминуемо трябва да минем през комасация на земя, коопериране,  подкрепа от държавата при намиране на пазари. Парите са последното нещо, което трябва да се направи.

- Вашата организация подкперя ли тезата, че  субсидии трябва да получават основно малките и средните фермери?

Не, всички трябва да получават пари, но 10 % от пакета на плащанията трябва да бъдат отделени за целенасочени държавни политики към малките. На тях трябва да им се помага за постигане на определен модел на стопанство, което да е стабилно.

-Дайте пример.

Ако аз имам ябълкова градина от 50 дка. Имам ръчно пръскане, бране и т.н. Кажете ми как ще ми помогнат 30 лв. на площ, които ще поучавам по директните субсидии върху тезци 50 дка.Защото разходите за тях са космически, не е като при отглеждане на пшеница. Затова трябва да има диференцирана подкрепа. Но това е тема , която в момента е гореща в ЕС, докато ние като страна искаме обвързана подкрепа.

- Какво й е лошото на обвързаната подкрепа?

Тя е нещо хубаво, и е предназначена за секторите, които са в затруднение. Но когато обявиш всички сектори, че са в затруднение пред ЕС, това означава съвсем други неща.

За мен е важно да се има консенсус на национални приоритети. Тавани да, но умни тавани, които целят нещо, не просто да ограничиш парите ей, така.

- Миналата година големите организации като НАЗ и АЗПБ, вие,  бяхте за тавани, после НАЗ и АЗПБ казаха, че не искат тавани...

Три са най- големите организации ние, АЗБП, НАЗ. Този форум за ОСП е направен именно по предложение на тези организации. Тук са всички представители на земеделето и малки и големи. Ще ви кажа, всяка от големите организации в земеделието успя да дръпне  от собственото си его в името на някаква национална позиция. Няма зърнопроизводител, който не би гледал животни, зеленчуци или овошки, ако печели от това. Всеки цели да изкарва от труда си. Такава трябва да е националната политика. За фермерът е важно десет години напред да вижда каква е политиката на държавата, за да си направи сметката в какво да вложи и да рискува, ако  е необходимо.  Защото тръгваш да правиш овощарство, но това не е само въпрос на сортове. То е на удобни комасирани парцели, на напояване и т.н.

                                                                        Интервю на Светлана Трифоновска

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.