1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Даниел Петров: Създадохме организация на производители с инвестиционна цел, но административните пречки са много

Даниел Петров: Създадохме организация на производители с инвестиционна цел, но административните пречки са много

Нови предизвикателства заради Наредба №5 - за стоки с висок фискален риск

 - Като управител на организация на производители, разкажете колко човека членуват в нея и как работите съвместно?

Регистрирани сме към МЗХ по Наредба 11 като организация на производители на зеленчуци. В момента сме 9 члена. Тази година има малко по-засилен интерес от страна на нови членове, но съответно административните пречки никак не са малко. Доста от производителите подхождат с голяма доза скептицизъм. Отделно, администрирането на организацията е трудно. Наредбата може да е написана сравнително добре, но има много големи противоречия.

 - Ще ви препъне ли Наредба №5 – за стоки с висок фискален риск?

Определено, защото ние сме организация на производители, но нашите членове са отделни юридически лица. В един момент се получава, че ние трябва да обявяваме стоката, която идва към организацията в непреработен вид - директно от полето. Със счетоводители и юристи нищим този казус как да продаваме стоката от името на организацията на големи вериги, на складове и т.н., защото ние от производителя сме я докарали при нас чрез договорни отношения, обаче не знаем тази стока какво количество е, докато не я натоварим и докато не стигне до веригата. На практика ние винаги сме в нарушения на закона за ДДС, защото тази стока трябва да сме я закупили предварително.

 - Какво е решението?

Няма решение в момента. Правим организацията така, че да не ощетяваме фиска. Имаме готовност и да водим дела, ако се наложи.

 - Какви култури отглеждате в организацията?

Отглеждаме моркови и лук. Гледахме и зеле.

 - Защо се отказахте от зелето?

Отказахме се от зелето заради липсата на работна ръка.

- Какви са ползите от това да има организация на производители?

Ползите от организацията са много, ако на държавно ниво и на производствено ниво има определени критерии, които трябва да се спазват. До тук добре. После започват административните пречки. МЗХ ни призовава да се сдружаваме, обаче никой не чува какво трябва да се промени в посока на облекчаване на администрирането, за да се сдружаваме.

Нашата организация е създадена преди 10 години. Когато я създадохме целта беше инвестиционна, защото през предишния програмен период зеленчукопроизводителите нямахме никакви преференции. Ние бяхме направили проект през 2010 година за една пакетажна зала, който нямаше по коя програма да се одобри и се принудихме да се съберем и да направим организация на производители, но условията по наредбата, които трябваше да се изпълняват, бяха много рестриктивни.

Ползите в този десетгодишен период са прекалено малко на фона на всички усилия и работа, които се изискват. Като идея - това е правилният подход – да се правят организации на производители. С членовете работим по общи правила, имаме общо производство. Когато някой иска да е член на организацията, ние му казваме какви са правилата, по които трябва да се работи. И той е длъжен да ги спазва.

В момента най-големият ни проблем са административните пречки. Ние можем да правим нови инвестиции и да се развиваме, но чисто административно сме ограничени, така че в последните няколко години спазваме слогана: „По-добре не ни помагайте, но не ни пречете”.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.