1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Илия Проданов: Виждаме разбиране от правителството, но няма да отстъпим от исканията

Илия Проданов: Виждаме разбиране от правителството, но няма да отстъпим от исканията

Колегите са под високо напрежение, твърди председателят на УС на НАЗ

 - Г-н Проданов, ще има ли консенсус по отношение исканията на зърнопроизводителите и има ли решение след последната среща с акад. Николай Денков?

Стигнахме до някакво разбирателство относно сроковете за законодателните инициативи, които търсим като дългосрочно решение на проблемите ни. В най-кратък срок до средата на февруари трябва да бъдат предложени промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, промените в Закона за браншовите организации и Закона за аграрната камара. По Закона за арендата ни чака няколкомесечна работа.

По отношение на позицията на България в международен план също стигнахме до разбирателство и остана точката с финансите, която разделям на две части. Едната касае секторите, които са получили до момента така наречената Украинска помощ и заедно с колегите от другите сектори държим ставката за подпомагане да се запази на нива от миналата година и няма да отстъпим от тази си позиция и другото, което искаме, са 20 лв./дка за сектор Зърнопроизводство. Разбрахме се за модулация на плащането, тоест да има различна ставка според обработваемата площ и с увеличаване на площите да се намалява ставката: до 10 хил. дка ставката да е 20 лв. Предвидено е стопанства над 20 хил. дка да не получат подпомагане.

От Министерство на финансите искат няколко дни, за да направят анализ от къде могат да бъдат осигурени тези средства, най-вероятно не от бюджета на МЗХ, защото там няма налични пари. Ще имаме и трета среща, на която да ни представят финансовата рамка.

бюлетин

Знаете, нашата протестна готовност е от няколко седмици. Колегите са под високо напрежение и нищо чудно да започнем подготовката за протест за следващата седмица.

 - Има ли заинтересованост и експресност от страна на държавата относно исканията Ви?

Не мога да кажа, че няма разбиране. Вероятно знаят, че нямат право на нещо по-различно. Исканията ни са справедливи, второ - напрежението в сектора е доста сериозно, така че те си дават ясна сметка какво правят. Що се отнася до експресност - сумата не е малка. В момента се движим много на ръба между това да излезем на масови протести и това да няма изобщо.

 - Няма ли да девалвира думата протест и плашат ли се държавните ръководители от това?

Убеден съм, че си дават сметка какво може да се случи. Дали се плашат, не знам. През годините НАЗ е дала да се разбере, че когато говорим, сме сериозни. Не мисля, че трябва да подценяват решенията ни.

 - Искате средно 20 лв./дка, дайте примери с други държави.

Фермерите в Румъния излязоха след нас с декларация и подписаха споразумение с правителството си и въз основа на него им отпуснаха тези 20 лв./дка. В другите държави протестите са свързани повече с политиките на ЕС - неща, за които алармираме от 2 години.

 - Искате определена ставка на декар, но това не е ли рестрикция спрямо онези, наречени големи, които във времето назад са правили сериозни инвестиции, а сега няма да получат нищо като обезщетение?

Относно модулацията, това не сме го определили ние, това е предложение на МЗХ. Стопанствата, които няма да получат пълното подпомагане, са тези над 20 хил. дка и ако трябва да говорим за брой, те са 100. Трябва да отбележа, че около 50% от площите в България се обработват от стопанства до 6 хил. дка. Именно те ще получат около 60% от подпомагането. Другият голям процент площи са тези между 6 000 и 20 000 дка, това са около 500-600 стопанства. Реално тези 100 стопанства над 20 000 дка получават под 10% от общото подпомагане. И тези мантри, които се твърдяха, че 80% от подпомагането отивало в 3% от фермите, е абсолютно невярно твърдение.

Тази модулация, която предлага МЗХ, е просто защото няма пари в бюджета.

Общата загуба на сектора за последната стопанска година е 2,4 млрд. лв. В момента това, което искаме като финансово подпомагане, е с цел да си закупим торовете и семената за следващите месеци и да изкараме кампанията до жътва.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.