1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Ивайло Енев, управител на ОНДО: Ние говорим на езика на българския фермер

Ивайло Енев, управител на ОНДО: Ние говорим на езика на българския фермер

Когато ОНДО е в оранжерията

- Г-н Енев, какво представлява ОНДО системата, инсталирана в оранжерия?

ОНДО e единствената по рода си българска система за автоматизирано управление на капково напояване, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг на всички култури. ОНДО е подходяща за внедряване в оранжерии, лозя, овощни градини, царевица и зеленчукови култури. ОНДО позволява дистанционно управление от всяко място, по всяко време, от компютър или мобилен телефон, без да са необходими специфични технологични познания.

 - ОНДО има ли претенцията да е първа в иновативните решения за умно земеделие?

Нямаме такива претенции, макар че за краткото време, в което ОНДО е на пазара, вече успяхме да привлечем вниманието на сериозни фактори в бизнес средата у нас и получихме награди за най-успешна иновативна фирма, за зелена технология, за бизнес дебют на годината. Нашата най-голяма награда обаче са доволните клиенти. ОНДО вече е част от оранжерийни комплекси със зеленчуци в България и Северна Македония, от най-големите розови масиви край Нова Загора, от най-голямата ферма за ягоди, боровинки, малини и къпини край Разград и пр.

Що се отнася до продукта, който разработихме, то той наистина е единствен по рода си в България, базиран на софтуер и хардуер. На дневен ред е и нова дългоочаквана от клиентите ни възможност – инсталиране на безжични клапани като част от системата ОНДО – силно търсено решение, подходящо за откритите площи, което значително ще облекчи процеса по инсталация и поддръжка.

 - Защо започнахте да правите този продукт?

Установихме, че наличните подобни решения на пазара са ориентирани към големи съоръжения и предназначени за едрите земеделски производители. За масовите фермери - малките и средни производители, тези решения трябва да се пригодят изрично, което е времеемко и струва скъпо. Затова ние създадохме ОНДО, предоставяйки на малките фермери възможността да имат автоматизация, да се развиват бързо с помощта на технологиите, да улесняват процесите, ползвайки нашата качествена експертиза и да са доста по- конкурентоспособни на пазара. И всичко това за тях е съвсем достъпно. Инвестицията им се изплаща в рамките на година, година и половина. Важно е да се отбележи и това, че функционалността на ОНДО позволява да се надгражда постоянно. Нашите клиенти получават непрекъсната актуализация в анализа на техните данни. Целта е в крайна сметка да се постига по-лесно производство, много занижени разходи и подобрени добиви.

 - С какво технологията ОНДО е по-различна от другите?

Освен че е съвсем достъпна като цена, системата ОНДО е и много лесна за работа. Не се изискват никакви специфични технологични познания, за да си инсталирате ОНДО във вашата земеделска площ и да боравите ежедневно със системата. Много внимание обръщаме на т.нар. интерфейс - колко да са големи бутоните, как да се натискат и пр. Това може да ви се струва маловажно за самия земеделски процес на пръв поглед, но е от значение, когато ежедневно по много пъти се борави със системата. Постоянно се допитваме до клиентите си и се съобразяваме с тяхната обратна връзка. Друго нещо, което се оказа изключително важно за нашите клиенти, е това, че ОНДО поддържа версия както на английски, така и на български език. Екипът е от български специалисти, на разположение сме в България, може да отидем на място по всяко време и осигуряваме денонощна поддръжка и консултация.

 - Какви са основните резултати за оптимизиране на земеделието, които се постигат с ОНДО?

С използване на ОНДО нивото на човешките грешки се свежда до минимум, защото системата използва сензори, които визуализират процесите на екрана на телефона или компютъра. Данните са 100% достоверни и са в реално време. Ако влажността в оранжерията, например, е под оптималната, контролер взема решението за отваряне на системата за напояване. Общо взето на този принцип се управляват и регулират всички останали процеси в оранжерията. При ниска въздушна влажност се задвижват опциите за мъглуване, при необходимост се отварят проветрителите, пуска се торене или се коригира PH на почвата.

Друг съществен резултат от използването на ОНДО е пестенето на ресурс. По данни от клиенти, ползващи ОНДО, системата им е осигурила 30% по-малко консумирана вода и до 3 пъти по-бърза реакция при аварии в напояването, 30% по-малко консумирана енергия /ток, газ, горива/, 20% по-малко внесени торове и 20% ръст на добивите в резултат и на понижената заболеваемост на растенията.

 - Продуктът на ОНДО е на пазара по-малко от година, производителите разбраха ли вече за него?

За нас е важно земеделските производители да разберат ползите от това да имат в своите оранжерии и открити земеделски площи автоматизирани системи, да са наясно, че дигитализацията на земеделските стопанства не е лукс, а в съвременния свят е абсолютна необходимост. Ако фермерите осъзнават всичко това, те рано или късно сами ще стигнат до ОНДО.

 Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.