1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Реджеб Низам: Цялата ни техника е подновена с помощта на европрограмите

Реджеб Низам: Цялата ни техника е подновена с помощта на европрограмите

Очаквахме да получим над 700 кг пшеница от декар, казва председателят на ЗК Георги Бенковски, с. Бенковски, Добричка област

 - Тази години има ли оптимизъм при Вас?

Оптимизмът в началото на годината беше по-добър, но впоследствие природните условия не бяха толкова добри, особено април и май, когато при нас не паднаха абсолютно никакви дъждове. Това се отрази върху крайния резултат. Ние очаквахме нормално да получим над 700 кг пшеница от декар, а в момента кооперацията има добив 620 кг/дка, което не е лошо, но можеше да бъде над 700 кг.

 - Колко декара обработва кооперацията и какво е технологичното ниво?

Обработваме около 7500 дка земя само на територията на село Бенковски. Оборудвани сме с достъчно техника. Всичко е подновено с европрограмите. Участвахме с проекти три пъти и цялата техника на 100% е подновена и дори започнахме пак да подновяваме една част от нея, защото гледаме да ползваме още по-нови машини.

 - Вие от колко години сте председател на кооперацията?

Председател съм на кооперацията почти 20 години.

 - Как се стои така на този пост. Какво Ви задържа?

Имам 52 години трудов стаж в земеделието. Започнал съм работа през 1971 година и оттогава и досега работя на едно и също място. Не съм имал амбиции да ставам арендатор.

 - Ако Ви питам дали кооперацията Ви е успешна, сигурно ще кажете Да.

Не мога да кажа, че не е успешна, след като се задържахме, тъй като знаем в нашата област и в цяла България голяма част от кооперациите загинаха. Засега при нас нещата са добре. Ние си изпълняваме задълженията. Получаваме добри резултати, член- кооператорите са доволни.

 - На какво се дължат добрите резултати?

Добрите резултати се дължат на това, че технологичните мероприятия се изпълняват в срок и качествено. Принципът на работа в нашата кооперация е строго спазване на работното време и на технологичната дисциплина от работниците. По този начин и те са по-доволни, защото получават по-добро заплащане и всичко, което им се полага, като работно облекло, храна по време на кампаниите и т.н.

 - Какви мероприятия прилагате за опазването на почвата, на почвеното плодородие?

Започнаха да навлизат минималните почвени обработки. В нашата кооперация през последните пет години на 30% от площта се прави дълбока оран на 35-40 см. Другите 35% се продълбочават до 55 см, а другата част за есенниците се дискова. Това нещо през три години се завърта, за да може тази технология да си продължи. Целта е с продълбочаването да не създаваме условия за ерозия и по този начин гледаме да опазим почвеното плодородие.

В същото време много стриктно наблюдаваме да не торим изключително много, внимание обръщаме и на оптималното пръскане на културите, за да може да се опази околната среда и най-вече да произвеждаме чиста храна.

 - Виждате ли ефект от тези методи, които прилагате?

Естествено, че има, особено през последните години и след като започна голямото засушаване в района и тези минимални обработки създават условия за запазване на почвената влага и по този начин получаването на по-добри резултати.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.