Очакват се добри добиви
Започна беритбата на ранните сортове грозде в Санданско. Въпреки необичайните жеги и притесненията на производителите за качеството на реколтата, лозовите масиви, в които е изградена система за напояване оцеляха. Очакванията са за добра реколта: около 600 - 700 кг от декар.
„Очакваме тази година да бъде със сходни качества гроздето, както и миналата година. Не очакваме да има някакви проблеми. Като цяло смятаме, че годината засега върви добре. Гроздето е здраво, хубаво, в добра кондиция, което за нас е много важно, защото това предполага и направата на едни висококачествени вина“, заяви технологът Кирил Иванов.
Тези високи температури, които бяха малко необичайни това лято, оказаха ли влияние на реколтата?
„Високите температури винаги са нож с две остриета. За гроздето, по принцип, топлината е добре дошла, но много хубаво не е на хубаво, както се казва. За наше щастие нашите лозя, които гледаме са със 100 % система за поливане, така че ние имаме възможността да подаваме на растенията вода през определен период от време и количество, което ние пресметнеме, че е достатъчна за лозата и това е направено с оглед слънчевите часове. С помощта на това поливане, ние нямаме загуба на тегло. Иначе най-големият проблем при едно такова продължително засушаване е загубата на тегло – стафидиране на гроздето на лозата, при което се получава едно силно концентриране и оттам могат да се появят проблеми и при ферментацията и т.н“, коментира още Иванов.
Топлината на оказва ли влияние и на това да увеличи захарността, което също е добър показател?
„Топлината оказва влияние на това, че се изпарява вода от гроздето. В същност изпарението на водата, вътре всички вещества се концентрират и поради тази причина се покачва и захарното съдържание“, разкри технологът.
Тази година какви количества очаквате да наберете?
„Първите ни количества, които сме набрали показват някъде около 600 кг от декар, което е една доста добра цифра“, добави Иванов.
И тази година по–голямата част от продукцията ще се реализира на вътрешните пазари.
„90% плюс реализираме на българския пазар. Много се радваме от този факт. Трудно се намират хора да работят на полето. Повечето хора искат да работят в офис, на стол, на закрито, на климатик, на всякакви удобсва. Много трудно се намират хора, които да излизат навънка – на полето, макар че ние предлагаме условия, които са добри – говоря за заплащане, но няма желаещи просто“, завърши Кирил Иванов.
Научи ли се българина да пие качествено вино?
„Учи се. Все още се учи, но напредничаво, което е много хубаво“, разкри Мария Стойкова, която е мениджър продажби.
Какви са очакванията за тази година за реализацията на вашата продукция?
„Надяваме се по-добри от 2020 година, която ни изправи пред доста сериозни предизвикателства при продажбите специално, просто защото основните пазари за продажба на вино бяха блокирани – ресторанти, хотели, туризма изцяло. Надяваме се чисто положително да успеем да съберем слънчевите лъчи и да си оберем реколтата в подходящо време и с подходящи характеристики за бране. Да, малко по-горещо беше от желаното, но пък се опитваме да компенсираме това с един скоростен и навременен гроздобер“, завърши Стойкова.
И така – сушата и високите температури наложиха по-ранен старт на гроздобера в Сандански регион. Очакванията за реколтата обаче са тя да бъде сходна като добиви и качества с миналогодишната.