1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. Даниел Минев, председател на БАТА АГРО: Пазарът на агротехника започва да се нормализира

Даниел Минев, председател на БАТА АГРО: Пазарът на агротехника започва да се нормализира

Да се инвестира по време на криза означава, че компаниите мислят за бъдещето

 - Г-н Минев, как тежката стопанска година с ниски резултати се отразява на пазара на агротехника?

Доведе до намаляване на инвестициите очевидно. Земеделците бяха много консервативни особено в първата половина на годината след обявяването на пандемията, което беше напълно естествено. Това създаде един много голям стрес и най-вече несигурност какво ще се случи в следващите месеци.

Пазарът започва да се нормализира и вървим към едно по-засилено търсене, но в никакъв случай не може да се каже, че е нормална ситуацията и че сме се върнали към интереса за инвестиции дори на нивото от миналата година.

 - Какво показват цифрите?

За първата половина на тази година при тракторите има спад с около 30%, а при зърнокомбайните - с около 10%. Според мен това не е толкова заради Ковид 19. Разбира се, пандемията март месец нанесе много сериозен стрес във всички сфери на бизнеса в страната. В земеделието не смятам, че влиянието е толкова негативно, защото така или иначе то продължи да работи. Обработките се случваха. Жътвата се случи. За съжаление, големият негативен ефект оказа сушата, която започна още в края на миналата година. Продължи и в рамките на тази година. Дъждовете паднаха чак юни месец, точно преди жътвата. Изключително ниски резултати. Естествено това се отразява и на доставчиците на техника, което е видно и от регистрациите на нова техника.

 - В качеството Ви на председател на БАТА АГРО ще отправите ли апел към МЗХГ за отваряне на мерки за подмяна на техниката в следващия програмен период?

От гледна точка на целия бизнес, който се занимава с внос и дистрибуция на земеделска техника, апелът ни винаги е бил да бъдат максимално отворени и достъпни мерките за подпомагане финансирането на нова земеделска техника. Техниката в страната е изключително остаряла, у нас работят над 8 000 зърнокомбайна и над 40 000-45 000 трактора. Виждаме изключително стари машини в стопанствата и трябва да има сериозно подпомагане за подмяната на тази техника. В крайна сметка всичко опира до това земеделците да бъдат конкурентоспособни и да могат да продават продукцията си. Старата техника консумира изключително много средства за ремонти, за гориво и е много нископроизводителна. Така че, правилният път е инвестиране в нова техника, която да е високопроизводителна, високоефективна, да намали разходите на земеделците и да ги направи по-рентабилни. Виждаме техника над 15-20 години в страната. Няма как с такава техника да се прави ефективно земеделие.

 - Какво означава да се правят инвестиции по време на криза?

За мен този период е изключително подходящ за инвестиции от страна на земеделците, защото следващите години няма да бъдат толкова негативни, колкото тази, и това е един момент, в който могат да се подготвят. Да си преосмислят разходите и да си прекалкулират бюджетите, така че да могат да станат по-печеливши, инвестирайки основно в нова техника и технологии за земеделското производство.

 - Земеделците склонни ли са да мислят в тази посока. Какво е Вашето виждане?

Земеделците са на двата полюса. Голяма част от тях са притеснени от ниските добиви тази година, от ниските приходи. Наистина изключително тежка година и земеделците в много райони се въздържат от всякакви инвестиции. Това е нормална и естествена реакция. От друга страна, невинаги това поведение е най-логичното нещо, което може да се направи. Затова казах, че това е един подходящ момент бизнесът да се преосмисли и преоразмери, така че в следващи години, които ще са добри, да се генерират достатъчно приходи, за да може когато дойде друга такава тежка година, по-лесно да преодолеят негативите.

 - Какви стратегии предприеха фирмите в бранша, за да осигурят навременна доставка на машини и резервни части по време на пандемията?

Всички колеги предприеха мерки, особено след като се обяви пандемията в средата на март месец, да осигурят доставки на резервни части и машини, за да няма затруднения в земеделската работа. Земеделието е процес, който няма как да спре. Той не спря дори и по време на пандемията. Ние също работихме при изключително ограничаване на контактите и с използването на всички предпазни средства. Като доставчик, осигурихме всичко необходимо на склад, за да не се влияем от затруднен транспорт по време на Ковид 19, особено в месеците март и април. След май месец нещата започнаха да се нормализират по отношение на транспорта и смело твърдя, че не сме допуснали да има сериозни сътресения в доставката на резервни части, също така и на машини.

 - Във връзка с прилагане на екосхеми в следващата ОСП ще се наложи по-щадящо отношение към почвата. Как производителите на техника ще отговорят на тези очаквания?

Със сигурност всички производители работят в тази посока, защото там е бъдещето. Очакванията са със сигурност да има ограничения с цел щадене на почвата. В този аспект има три основни направления. От една страна, намаляване утъпкването на почвата, където на практика има решения и в момента. Всички големи производители предлагат големите си машини с гумени вериги, които щадят почвата.

Другият основен аспект е почвообработката. Там фокусът е върху намаляване на обработките, така наречените минимални обработки. Това е вторият аспект, за който до голяма степен има решения, но има още да се работи в бъдеще, за да се постигне по-голяма ефективност и по-добра обработка.

Третият основен аспект в опазването на почвите е в сферата на препаратите. Техниката за изпръскване на препаратите и торовете е налична. Постига се пръскане и торене с променлива норма, според замерванията на почвата и съответно етапа на развитие на растенията, и другото важно е избягване на препокриването. И двете неща са решени технически с новите системи за прецизна обработка и навигационните системи.

 - Какви са новите тенденции при земеделската техника във връзка с дигитализацията и автоматизацията?

Дигитализацията на практика е факт при земеделската техника. Ако говорим за NEW HOLLAND, машините при всички серии трактори могат да бъдат оборудвани с такива технологии. Големите серии трактори идват стандартно оборудвани със системата за прецизно земеделие IntelliStееr. Това е навигационна система, която управлява изцяло трактора. При зърнокомбайните е по същия начин. Там дигитализацията е на съвсем друго ниво. Те могат да работят изцяло автономно. Всички големи производители работят много активно за производство на автономни машини и смятам, че в рамките на следващите десетина години ще има напълно автономни машини, както е при автомобилите.

 - Вашите прогнози за пазара на агротехника за следващата година.

Надявам се климатичните условия да позволят да има достатъчно влага, за да може есенниците да се развият добре. Надявам се и на снежна зима, за да имаме добри добиви следващата година. Това неминуемо ще се отрази положително на пазара на агротехника.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.