Всяка година фермата произвежда около 300 телета
- Разкажете за вашата семейна ферма и за породата, на която разчитате.
Ние сме семейна млечна ферма, разположена в село Момково, близо до град Свиленград. Отглеждаме крави от породата Джерсей, които внесохме от Дания преди четири години. В началото на февруари тази година стартирахме и собствен цех за преработка на мляко. Така затворихме цикъла – от отглеждането на фуража и животните, до производството на готови млечни продукти.
Използваме само собствено произведено мляко с тип А2 – това е мляко, което се усвоява много по-лесно от организма и не причинява стомашен дискомфорт. Препоръчва се както за деца и възрастни хора, така и за хора с чувствителен стомах. Продуктите ни се приготвят по традиционни рецепти, като единственият консервант, който използваме, е сол.
- Какви продукти произвеждате?
Сред основните ни продукти са натуралното краве масло и други млечни изделия. Джерсейското мляко е с изключително висока масленост – около 7%, с високо съдържание на протеин и отлични хранителни качества. В Дания тази порода се отглежда основно за производство на масло и сладолед, именно заради тези показатели.
- Как започна всичко?
Преди се занимавахме основно със земеделие, но съпругът ми отдавна е почитател на породата Джерсей. Решихме да създадем нещо по-устойчиво и концентрирано на едно място – така се появи идеята за фермата. Кравите от тази порода са по-малки (около 400–500 кг), дават по-малко мляко, но с изключително високо качество.
Купихме животните на два етапа от Дания и вече четвърта година ги отглеждаме. Произвеждаме сами голяма част от фуража им – пшеница, царевица, силажи, тревни смеси и др. Не използваме никакви стимуланти. Работим с консултант, който ни подготвя хранителните рецепти за различните групи животни според нуждите им.
Оборудвани сме с техника, включително ремаркета за приготвяне на смесения фураж. Използваме и роботи при храненето на телетата. Човешкият фактор обаче остава важен – при нас работят над четири семейства, като сме щастливи, че успяхме да изградим стабилен екип.
Фермата ни се занимава и с репродукция – всяка година произвеждаме около 300 телета. Работим със сертифициран сексиран материал от Дания и продаваме телета и юници с всички необходими документи.
Фермата е по датски модел – свободно боксово отглеждане. Имаме доилна зала тип "рибена кост" (2х8), родилни и следродилни помещения, както и обособени зони за отглеждане на телета. До 3-месечна възраст малките са отделени, за да се предотвратят инфекции. След това преминават в по-големи групи, докато накрая влязат в основното стадо.
Работим с постоянен ветеринарен лекар, следим стриктно имунизационния календар и прилагаме всички мерки за превенция и добро здраве.
- Какви планове имате за развитие на производството?
В момента сме на етап разширяване – планираме строителство на нов обор за още 100 животни. Производственият ни цех е проектиран с този капацитет в предвид. Имаме и идеи за създаване на цех за сладолед и производство на кисело мляко.
- Как стигате до клиентите?
Започнахме с участие във фермерски пазари – вярваме, че директната връзка между производител и потребител е ключова. Имаме и няколко собствени фирмени магазина. Участваме в изложения и се стремим продуктите ни да бъдат достъпни и близо до хората.
Истинската храна е бъдещето. Все повече хора търсят качество и доверие – ние вярваме, че нашите продукти го предлагат.
Очакваме подкрепа от държавата за повече фермерски пазари и възможности производителите да се срещат с потребителите. Животновъдството не е лесен път, но когато има воля и визия, резултатите идват.
Интервю на Инес Златанова