1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Венцеслав Славов: Радваме се на малко по-добри цени на свинското, но себестойността му расте пропорционално с изкупната цена

Венцеслав Славов: Радваме се на малко по-добри цени на свинското, но себестойността му расте пропорционално с изкупната цена

Натрупаните през последните две години загуби ще бъдат наваксвани дълго време, казва изп. директор на свинекомплекси

 - Какво е състоянието на свиневъдния бранш в момента?

В момента преминаваме през пореден тежък етап в свиневъдния сектор в Европа. Свидетели сме на рязко нарастващи разходи и бавно покачващи се цени на свинското. Увеличението на цените продължи и през август, но пък цената на свинското възвърна по-нормалните си нива спрямо себестойността на произведената от нас продукция. Всички увеличения през август поставиха нови ценови рекорди. Натрупаните през последните две години загуби ще бъдат наваксвани дълго време.

Добрата новина е, че Южна Корея се е съгласила да договори принципа за регионализиране на търговията със свинско месо със страните, в които има африканска чума. Такава е, например, Германия. Постигнатото е голямо постижение на дипломацията на ЕС, за момента това е първа стъпка, макар и само на думи, защото преговорите предстоят и ако го изпълнят, се очаква през януари 2023 година Германия и другите засегнати страни от африканската чума да започнат да доставят свинско месо за Южна Корея, а и за други азиатски страни.

След влизането на африканската чума по свинете на територията на Германия, страната беше отрязана от тези източни пазари, на които традиционно бяха реализирани близо 110 хиляди свине седмично и фактически тази бройка остана на територията на ЕС и това доведе до най-големия спад на цените на свинското от десетки години насам в Европа.

Не след дълго се появи и икономическата криза, придружена от високите инфлационни индекси, които доведоха до висока себестойност на произведената от нас продукция. Ножицата беше широко отворена. Ниски изкупни цени на свинското, а високи себестойности. Всичко това доведе до масово затваряне на свинекомпекси в Германия, но и на територията на други европейски страни, включително и в България.

Няколко големи ферми също затвориха в изчакване на по- добри времена. Това намаляване на обемите доведе след себе си до недостиг на угоени свине и по-високо търсене, отколкото предлагане. Този недостиг се получи не само в Германия, но и страни като Холандия и Дания също намалиха обемите си заради цялата ситуация. Сега остава да видим колко време ще се задържат по-нормалите цени за производителите и колко време ще е необходимо, за да наваксаме загубите.

Да, радваме се на малко по-добри цени на свинското месо, но за съжаление себестойността му расте пропорционално с изкупната цена, така че все още е рано да кажем, че свиневъдството в Европа се връща в нормални нива.

През този период, за който говорим, държавата направи ли нещо за стабилизиране на сектора?

От началото на годината нашите асоциации бяха в непрестанна комуникация с МЗм и проведохме няколко срещи, в които насочихме вниманието на управляващите, че секторът наистина си отива. За наша радост, бяха отпуснати допълнителни средства, които все още не са стигнали до нас, но са заложени в бюджета за хуманно отношение към животните, както и допълнителна помощ за справяне с кризисната ситуация. На практика до момента ние сме взели само един от траншовете за хуманно отношение. През септември месец ще видим каква ще е останалата помощ, която ни беше обещана и на базата на която голяма част от свиневъдния сектор реши да продължи да работи. Защото повече от 80 % от свиневъдството в България беше решило да затвори. Така че, бих казал, че държавата помогна.

 - Какви мениджърски решения взехте през това време, за да запазите персонала и производството в свинекомплексите?

Едно от основните решения беше да намалим обема на производство. Нашата компания отглежда над 13 хиляди свине майки и произвежда над 300 хиляди прасета годишно, така че ние намалихме поголовието с 10-15% още към края на лятото на миналата година, за да можем да изхранваме по-малко животни, тъй като разходите нарастваха, а приходите намаляваха.

Други решения, които взехме, са икономии по отношение на качеството на фуража, на разхода на ток, на горива, но всички тези икономии водеха и до не толкова добра търговска ефективност и намаляването на обема съответно води след себе си до негативни икономически последствия.

Спряхме гранулирането на фуража, тъй като там отиват също много ток и горива. Спряхме закупуването на някои по-скъпи суровини. Спестявахме от всички посоки.

 - Тези мерки няма ли да понижат качеството на произвеждания от вас продукт или пък количеството?

Разбира се, че всички тези икономии водят до негативни производствени последици. Когато икономисваш, ти губиш от качеството. Ти губиш от обема, който имаш, но на практика пред нас стояха две решения. Или да намалим загубата си, или да я увеличим.

 - Мислите ли за пълно затваряне на цикъла на производство?

Ние в момента сме се концентрирали в това да бъдем добри в свиневъдството. Винаги затварянето на производствения цикъл води до по-добри резултати. Ние си произвеждаме сами фуражите, свинете. Част от тях преработваме в наше месопреработвателно предприятие, имаме верига магазини. Единственото, което ни липсва, е производството на зърнени култури. Специално в свиневъдството близо 80% от производствената себестойност е фураж, а от самия фураж близо 80% от себестойността му са зърнените култури. Но земеделието е друг бизнес, който също не е лек.

 - Прилагате ли световни иновации?

Свиневъдството се развива постоянно. Има много нови технологии, които могат да бъдат приложени в бизнеса. Напоследък много се говори за така наречените умни ферми, които могат да бъдат контролирани от разстояние. Всички производствени дейности по отношение на хранене, поене, вентилация, климатизация и т.н. могат да бъдат проследявани от специален хардуер и софтуер, който дава възможност на мениджмънта да следи ежедневно производствените резултати на предприятието.

Все повече започнаха да навлизат технологии за отглеждане на свине с още по-малко хора. Това са доста модерни боксове, които могат да отделят сами различните категории свине, като на всяко едно прасе се слагат специални ушни марки, в които има микро чип, който може да следи състоянието на прасето. Колко храна е изяло за деня. Каква му е температурата. Друг е въпросът доколко всяка една ферма е готова за тази стъпка, защото това са скъпи удоволствия и тази технология струва пари.

 - Какъв съвет бихте дали на Ваши колеги. Как да успяват в бизнеса?

Перфектна формула няма. За да бъдеш успешен в бизнеса, трябва да имаш добре стикован екип и добре обучени хора и специалисти. За мен хората и екипът са от изключителна важност. Също така - постоянството в бизнеса, да не се отказваш, защото всяко едно производство има и проблеми. Има периоди на прогрес. Има периоди на регрес. Трудните периоди демотивират всеки един по веригата. Човек не е лошо и да рискува. Но да прави умерени рискове.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.