1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се стигне до скандал, ако България легализира продажбата в ЕС на трактори, които не отговарят на европейските изисквания

Ще се стигне до скандал, ако България легализира продажбата в ЕС на трактори, които не отговарят на европейските изисквания

Това ще се случи, ако бъдат приети промени в Наредбата за регистрация на селскостопанска техника

Проектът за изменение на Наредба за регистрация на селскостопанска техника предвижда да отпадне задължителното изискване на ЕС за пределното количество на отделяните вредни емисии от двигателите на техниката. Документът, подписан от земеделския министър Мирослав Найденов на 20 септември 2010 г., е публикуван на интернет страницата на министерството.

Ако поправката получи одобрението на Министерския съвет, може да се стигне до огромен европейски скандал, категорични са земеделски експерти. Причината е, че веднъж регистрирани в България, подобни машини ще могат да се продават в цяла Европа, без никой да подозира, че техниката не отговаря на стандартите.

Скандалният проект е изготвен от зам.-министъра на земеделието Георги Костов. Той се позовава на писмо от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА). С него те искат заради икономическата криза земеделското министерство да разгледа възможността за пускане на пазара на трактори, които не покриват актуалните изисквания на ЕС за вредните газове.

"Писмото ни е пратено още преди четири-пет месеца. Още тогава осъзнавахме, че има риск ЕС да реагира, ако бъдат нарушени правилата. Ние разчитаме, че експертите на министерството ще намерят начин изискванията да отпаднат по законен начин", обяснява шефът на БАТА Христофор Бунарджиев. Според него идеята на БАТА била в момент на криза да се намери начин в България да бъдат внесени no-евтини машини. "Поправката все още не е приета", обясниха от пресцентъра на МЗХ. В случая земеделското министерство използва законова вратичка, която позволява по изключение за малки серии от машини да не се прилагат всички екоизисквания на ЕС.

"Подобно творческо тълкуване на европейските директиви може да докара още финансови санкции и дори спиране на европейските средства за България. Причината е, че ЕС позволява да се направи изключение от правилата, когато става дума за малки серии трактори, а с промяната, изготвена от министерството, се позволява още цели две години да се внасят фалшиви трактори, без никъде да е посочена бройката им", обяснява експерт от земеделското министерство. Готвената промяна в правилата може да донесе печалби от милиони евро за фирмите вносителки на трактори.

"Трактор, който не отговаря на изискванията на ЕС, струва 10-20 хиляди евро по-евтино от произведените по евростандарта. Веднъж получили сертификат у нас, тези машини могат свободно да се търгуват в цяла Европа. И то на цената на тези, които отговарят на евронормите, без никой да заподозре за измамата", допълва експертът. Той припомня, че подобни фалшиви трактори вече са регистрирани в България след приемането ни в ЕС. Според доклад на Инспектората на Министерството на земеделието през 2008 г. са регистрирани 87 нови колесни трактори и комбайни без задължителните евросертификати.

Това е допуснато от Контролно-техническата инспекция (КТИ), която отговаря за регистрацията на земеделската техника. От обясненията на регионалните директори на КТИ пред инспектората става ясно, че узаконяването на част от негодните машини е ставало след разпореждане по телефона от изпълнителния директор Георги Георгиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.